Hopp til hovedinnhold

Overrekte Kreftforskningsprisen

Hans Majestet delte i dag ut Kong Olav Vs Kreftforskingspris til Anne Simonsen og Norwegian Breast Cancer Group (NBCG).

09.04.2019

Det er første gong prisen går til to vinnarar, og første gong eit heilt fagmiljø får prisen.

Kong Harald overrekte prisen på vegner av Kreftforeningen.

Kong Harald overrekker Kong Olav Vs kreftforskingspris for 2019 til professor Anne Simonsen. Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel til venstre og styreleiar Gunn-Elin Bjørneboe til høgre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Behandling av brystkreftpasientar

Kreftforskingsprisen blir delt ut til forskarar som har merkt seg ut gjennom fleire års innsats for eit betre liv for svært mange menneske.

Fire representantar for Norwegian Breast Cancer Group tok imot prisen under arrangementet i Gamle festsal på Universitetet i Oslo.

NBCG består av 30 legar og forskarar frå heile landet. Det kliniske forskingsmiljøet får prisen for den store og positive betydninga det har for tidlegare og kommande brystkreftpasientar i Noreg. I framtida vil gruppa fortsetje å jobbe for betre behandling av dei som blir ramma av brystkreft.

– Svært annerkjend internasjonalt

Norwegian Breast Cancer Group deler prisen i år med Anne Simonsen, professor ved Avdeling for molekylærmedisin, Institutt for medisinske basalfag, Universitetet i Oslo. Simonsen er òg meddirektør ved Senter for kreftcelle-reprogrammering.

Kreftforeningen omtaler prisvinnaren slik:

Simonsen har gjennom sin imponerende karriere fokusert på cellebiologisk grunnforskning, spesielt de cellulære mekanismene som er involvert i hvordan kreft oppstår. Hun har utviklet et forskningsprogram innenfor studiet av autofagi. Autofagi er en prosess hvor cellen bryter ned og resirkulerer deler av sine egne proteiner, og som kan hemme og påvirke utviklingen av blant annet kreft. Simonsen er svært anerkjent internasjonalt i sitt miljø. Hun publiserer svært aktivt og har et åpenbart potensiale til å gjøre viktige gjennombrudd innen kreftforskning i fremtiden. 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook