Hopp til hovedinnhold

Variert program på Fiji

Det ble en svært variert dag for Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen på Fiji i dag, med både kransnedleggelse, hav, sport og teater. Størst inntrykk gjorde kanskje likevel den flomutsatte landsbyen Daku.

09.04.2019

Første post på programmet var en smak på Fijis nasjonalsport: rugby.

På rugbytrening

Rugby er den formen for fotball som gjelder her. Alle de tre øystatene Tonga, Fiji og Samoa har kvalifisert seg for årets verdensmesterskap, og Fiji seiler opp blant favorittene. De er da også regjerende OL-mestere i "Rugby sevens" fra lekene i Rio de janeiro i 2016. Nå er forberedelsene til VM i Japan i full gang. 

Kronprins Haakon og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein fikk trene med U20-landslaget i dag morges. En innføring i reglene måtte til, før de to kastet seg ut i det på hvert sitt lag.

Kronprins Haakon og Dag-Inge Ulstein - på hvert sitt rugbylag. Foto: Karen Setten / NTB scanpix

Treningen fant sted på Albert Park - Fijis nasjonale rugbyarena. 

Talte på universitetet

Etter treningsøkten bar det til University of the South Pacific. Universitetet har hovedkvarter på Fiji og campuser i tolv land i Stillehavet. Kronprinsen talte for studentene om Norges og sitt eget forhold til havet og om hvorfor han har troen på fremtiden - til tross for de enorme utfordringene vi står overfor. Universitetet strømmet talen direkte, og den kan ses i sin helhet her:

Kronprinsens innlegg på University of the South Pacific. Foto: USP

Kronprins Haakon fikk også anledning til å møte tre nordmenn som studerer her og høre om hvordan det er å være norsk student på Fiji. Universitetet i Bergen har hatt et samarbeid med Stillehavsuniversitetet gjennom mange år, og de to universitetene har et utvekslingsprogram. 

Frederick Aspestrand, Tord Ingulfsen and Andreas Moen Solem er utvekslingsstudenter på Fiji. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Kronprinsen møtte de tre studentene mens han var på vei over campus til universitetets senter for kunst og kultur, Oceania. Oceania tiltrekker seg både teaterstudenter og utøvende kunstnere som arbeider i spenningspunktet mellom nye impulser og tradisjonelle uttrykk. I dag fikk Kronprins Haakon se studentene framføre et stykke om havet: havet som gir liv, men også tar - og som nå kan ødelegge alt.

Studentene framførte en forestilling om havet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff 

Med sol og vind

Så sto en tur med en tradisjonell "drua" for tur. Skjønt ikke helt tradisjonell. "Uto ni Yalo" (Heart of the Spirit) er bygget i tråd med gammel byggeskikk, men med moderne materialer og grønn teknologi, og drives av solceller i tillegg til seil. 

Båten har vært jorda rundt to ganger og brukes til å promotere bærekraftig, karbonfri transport. Innsamling av data om avfall er også en del av oppdraget denne båten har. Mannskapet driver strandrydding og rapporterer på mengde og type avfall. Det ble 2 tonn, bare i 2017. 

Uto ni Yalo fungerer som skoleskip og seiler i første rekke på Stillehavet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Kransnedleggelse

I forhold til folketallet har ikke noe land bidratt med flere til FNs fredsbevarende styrker enn Fiji har. I dag tjenestegjør 680 i FNs styrker, blant annet i Sør-Sudan og Irak. Norske FN-soldater har tjenestegjort sammen med soldater fra Fiji, blant annet i Libanon, og i dag fikk Kronprins Haakon hilse på noen av Fijis veteraner. Det skjedde da Kronprins Haakon la ned krans ved det nasjonale krigsminnesmerket i ettermiddag.

Kronprinsen hilser på FN-veteraner som tjenestegjorde i Libanon sammen med norske FN-soldater. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Flomsikring i Daku

Et besøk til landsbyen Daku avsluttet besøket på Fiji. Gjennom mange år har landsbyen vært utsatt for flom på grunn av stigende havnivå, erosjon og kraftige regnskyll som får elven til å gå over sine bredder. 

I Daku står husene på påler på grunn av flomfaren. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Kronprins Haakon og Dag-Inge Ulstein fikk møte innbyggere i landsbyen som hver dag møter utfordringene som følger av klimaendring og flom. Men innbyggerne kunne også vise fram tiltak som fungerer. Landsbyen har fått bistand til flomsikring og har bygget flomporter som holder vannet tilbake og leder det vekk. Håpet er å kunne bygge enda flere, slik at større deler av landsbyen kan sikres.

Barna viser fram bilder av hvordan flomvannet har oversvømmet alt. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff


Nå er Kronprinsen og hans følge på vei til det siste stoppet på denne reisen i Stillehavet: Samoa.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook