Hopp til hovedinnhold

Offisielt besøk til Samoa

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen har ankommet Samoa - det siste av de tre landene omfattet av besøket til Stillehavet. Å synliggjøre betydningen klimaendringene har for de små stillehavsstatene, har høy prioritet for Samoa.

10.04.2019

Kronprins Haakon ankom Samoa i ettermiddag, der han ble ønsket offisielt velkommen ved ankomsten til hovedstaden, Apia. 

Kronprins Haakon inspiserer et æreskompani under velkomstseremonien i Apia. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Samoa er en av de største statene i Sør-Stillehavet, og har - sammen med Fiji - en ledende rolle i regionen. Jordbruk og fiske dominerer økonomien, men turisme er en stadig viktigere næring. I likhet med de andre øystatene i regionen er Samoa svært utsatt for effektene av klimaendring. Stigende havnivå og hyppigere sykloner er en svært reell trussel. Senest i februar 2018 påførte syklonen Gita landet store ødeleggelser. 

Å synliggjøre effektene av klimaendring og hvilken betydning dette har for de små stillehavsstatene, har høy prioritet for Samoa. Her har landet har tatt viktig lederskap i FN og andre internasjonale fora, og var en viktig samarbeidspartner for Norge i klimaforhandlingene fram mot Paris-avtalen.

Offisiell middag

Statsoverhode Tuimalealiifano Vaaletoa Sualauvi II holdt en offisiell middag til ære for besøket. Kronprins Haakon talte under middagen og understrekte betydningen av Samoas lederskap. Både klimaendring og et sunt hav står høyt på agendaen i begge land. Begge folk har en dyp tilknytning til havet, og vi deler bekymringen over at havet nå er truet av overfiske og forurensning, påpekte Kronprinsen. Verken fisk eller plastavfall lar seg stanse av grenser eller økonomiske soner, understrekte han. Derfor trengs det global innsats for å sikre havene for bærekraftig høsting i framtiden.

"Neither fish stocks nor plastic waste are stopped by boundaries, or confined to economic zones. A global effort is required to secure our oceans for sustainable harvesting in the future"

"The oceans of the world form a global ecosystem. Neither fish stocks nor plastic waste are stopped by boundaries, or confined to economic zones. A global effort is required to secure our oceans for sustainable harvesting in the future – so that fishermen can bring in their catch and tourists can meet clean nature."

Statsoverhode Tuimalealiifano Vaaletoa Sualauvi II og Kronprins Haakon under kveldens middag. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff


I morgen har Kronprins Haakon flere møter med samoiske ledere, og i tillegg står to feltbesøk på agendaen. Den norske delegasjonen vil få se områder som stadig rammes av flom og tiltak som gjøres for å redusere skadene og gjøre lokalsamfunnene mer motstandsdyktige. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook