Hopp til hovedinnhold

Åpnet Munch i London

Hennes Majestet Dronningen åpnet den store utstillingen "Munch. Love and Angst" på British Museum tirsdag kveld. Det er den største utstillingen av Munchs grafikk i Storbritannia på 45 år.

10.04.2019

Utstillingen utforsker Edvard Munchs evne til å skildre menneskelige følelser. Gjennom 83 verk viser han kjærlighet og begjær, ensomhet, angst og sorg. "Ekspresjonismens far" maktet å uttrykke allmenne følelser på en måte som skulle bli en helt ny retning innen kunsten. 

"Jeg vil male levende mennesker som puster og føler og elsker og lider". Munchs erklæring fra 1889 skulle bli hans kunstneriske manifest. 

"Jeg vil male levende mennesker som puster og føler og elsker og lider". Edvard Munch.

Dronning Sonja siterte ham i åpningstalen sin, og at konstaterte Munch levde opp til sin programerklæring. 

- Jeg tror de fleste av oss kan gjenkjenne våre egne liv i hans kunst, sa Dronningen. - Munch er universell, for han viser oss hvem vi kan være - på det store lerretet mellom kjærlighet og angst.

Dette er den største utstillingen av Munchs grafikk i England på 45 år. Foto: Doug Peters/EMPICS Entertainment / NTB scanpix

Samarbeid med Munchmuseet

Utstillingen er et samarbeid med Munchmuseet i Oslo og inkluderer 50 grafiske verk fra deres samling. Det er et de største utlånene av grafikk Munchmuseet har gjort internasjonalt. 

Både direktør Hartwig Fischer ved British Museum og Munchmuseets direktør Stein Henrichsen etterfulgte Dronningen på talerstolen. Det gjorde også Karl Ove Knausgård, som har bidratt med et større intervju i utstillingens katalog. 

Etter åpningen fikk Dronning Sonja en omvisning i utstillingen av kuratorene Giulia Bartrum og Ute Kuhlemann Falck.

Utstillingen står til 21. juli 2019.


 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook