Hopp til hovedinnhold

Avsluttet på Samoa

- Et besøk som dette gir oss bedre muligheter til å stå sammen og gjøre en forskjell. Slik oppsummerte Kronprinsen sitt offisielle besøk til Stillehavet der konsekvenser av klimaendringene har stått i fokus. 

11.04.2019

Kronprinsen startet dagen i møter - først med Hans Høyhet Tuimalealiifano Vaaletoa Sualauvi II og Samoas førstedame, deretter med statsminister Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi. 

Kronprins Haakon i møte med Samoas statsoverhode og førstedame. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Klimaendringer utgjør en stor trussel, også sikkerhetspolitisk og økonomisk. Å  synliggjøre konsekvensene de har for øystatene i Stillehavet og arbeide for at temperaturstigningen skal bli minst mulig, har høyeste prioritet for Samoa. Norge og Samoa har samarbeidet nært om disse spørsmålene i FN, og i dag var det et viktig tema i samtalene mellom Kronprins Haakon og de politiske lederne.

Etter møtene fikk Kronprins Haakon anledning til å se noen av klimaendringenes effekter på nært hold.

Flomsikring

Samoa og de andre øystatene i Stillehavet rammes stadig hyppigere av tropiske stormer, og flom er en av konsekvensene. Elven Vaisigano renner gjennom Samoas hovedstad, Apia, og har gått over sine bredder gjentatte ganger. 

Med støtte fra Det grønne klimafondet og UNDP, har myndighetene satt i gang flere tiltak for å gjøre området tryggere for de mer enn 26 000 menneskene som bor langs elven. Samoas visestatsminister Fiame Naomi Mataafa forteller om arbeidet med flomsikring i landsbyen. Foto: Sven Gj. Geruldsen, Det kongelige hoff

Et viktig tiltak er muren som er bygget langs elveløpet og hindrer den i å gå over sine bredder. 

Stenene følger den gamle elvebredden, som ofte ble oversvømt. Muren hindrer elven i å gå over sine bredder. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Havstigning

I landsbyen Moata'a når tidevannet stadig lenger inn over markene. Nå dekker saltvannet områder hvor man for noen år tilbake kunne gå tørrskodd, og barnas gamle skolevei står under vann. 

Også her har Det grønne klimafondet og UNDP gått inn med støtte. Det er bygget en bro over våtmarkene og barna har igjen fått tørr skolevei.

Kronprinsen tok seg god tid til å snakke med barna i landsbyen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Hele landsbyen var møtt opp for å hilse på Kronprinsen og følget hans i dag. Kronprinsen lyttet til høvdingrådet som fortalte om problemene landsbyen opplever, og tok seg god tid til å snakke med de mange barna.

Arbeidslunsj for likestilling

Det er fremdeles store forskjeller mellom kjønnene i Stillehavslandene, noe blant annet FNs utviklingsprogram (UNDP) har pekt på som et hinder for videre utvikling. Skikker og tradisjoner  bidrar til å holde ulikheten ved like.

På Samoa arbeides det målbevisst for økt kvinnelig deltakelse i politikk og samfunnsliv, og utviklingen er positiv. Kvinner har nå ti prosent av setene i nasjonalforsamlingen, og 24 kvinner stilte til valg i 2016. Det er var en økning på hele 300 % fra forrige valg.

Prosjektet "Women in Leadership in Samoa" jobber for å styrke kvinnelig deltakelse og lederskap, støttet av både UNDP og UN Women i tillegg til myndighetene på Samoa.

15 kvinnelige toppledere var samlet til arbeidslunsj med Kronprinsen og den norske delegasjonen. Foto: Erik Abild, Det kongelige hoff

Visestatsminister Fiame Naomi Mata'afa er den første kvinnen i denne stillingen har engasjert seg i likestillingsspørsmål. Samoa har også kvinnelig sentralbaksjef - som det eneste landet i stillehavsregionen. Til sammen deltok 15 kvinner med ledende stillinger i en arbeidslunsj med Kronprinsen og den norske delegasjonen.  

Visestatsministeren innledet under lunsjen, der Kronprinsen fikk høre om utfordringene og arbeidet som gjøres for større likestilling på Samoa.

Arbeidslunsjen med Women’s Leadership Group avsluttet besøket til Samoa og hele den offisielle reisen til Sør-Stillehavet. De siste dagene har Kronprinsen besøkt både Tonga, Fiji og Samoa for å se, lytte og lære – spesielt av deres erfaringer med effekten av klimaendringene. Øystatene er viktige samarbeidspartnere for Norge i spørsmål om klima og hav.

- Et besøk som dette gir oss bedre muligheter til å stå sammen og gjøre en forskjell, oppsummerte Kronprins Haakon.

 

Et besøk som dette gir oss bedre muligheter til å stå sammen og gjøre en forskjell. Slik oppsummerte Kronprinsen sitt offisielle besøk til øystatene i Stillehavet der konsekvenser av klimaendringene har stått i fokus. Foto: Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook