Hopp til hovedinnhold

Bokbane fra vest til øst

Kronprinsessens litteraturtog tar T-banen i år, og i dag startet Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen den litterære reisen fra Kolsås til Stovner. Bekkestua bibliotek var første stopp.

08.05.2019

Kronprinsessens Litteraturtog har vært på skinnene for å spre leselyst og leseglede hvert år siden 2014. Det har blitt litterære reiser langs Nordlandsbanen, Dovrebanen, Bergensbanen og Sørlandsbanen. I 2019 var det T-banen sin tur.

I løpet av to dager blir det besøk på seks bibliotek og møter med spennende forfattere, i tillegg til slampoeter og musikere. Silje Nordnes fra P3 leder samtalene underveis og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen følger reisen fra vest til øst.

På T-Banen fra Kolsås til Bekkestua. Kronprinsessens bokbane er i gang! Foto: Marius Gulliksrud, Stella Pictures

Litteraturen er livsnødvendig

- Gode tekster har en evne til å si noe om hvem vi er, og ikke minst om hvem vi ønsker å være. God litteratur beveger oss ofte frem til en ny forståelse av oss selv og verden rundt oss. Vi leser for å se oss selv. Derfor er litteraturen livsnødvendig, sa Kronprinsesse Mette-Marit i dag.

I fem år har jeg reist rundt i Norge med tog for å snakke om bøker og litteratur med forfattere og lesere. Vi har snakket om hva litteratur betyr i livene våre.

Kronprinsessen åpner Bokbanen på Bekkestua bibliotek. - Jeg håper at vi skal lære mer, både om oss selv, om hverandre, og om byen vi alle deler og lever livene våre i. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Denne gangen skjer det i Oslo, og nettopp denne byen og det å vokse opp her vil være tema i flere arrangementer. Men det hele startet i Bærum - på Kolsås T-banestasjon og Bekkestua bibliotek.

Bekkestua: om klima

- Jeg er veldig glad for å begynne Bokbanen med litteratur som handler om vår tids kanskje viktigste tema: klima, sa Kronprinsessen da hun introduserte forfatterne Maja Lunde og Bjørn Vatne.

Maja Lunde fikk sitt internasjonale gjennombrudd med bøkene "Bienes historie" og "Blå" - halvparten av en varslet kvartett av bøker som handler om vårt forhold til naturen. Bjørn Vatne fikk Stig Sæterbekkens minnepris for sin økologiske framtidsfabel "Nullingen av Paul Abel", som kom ut i fjor. 

Silje Nordnes ledet de to i en samtale om hvordan de skriver om klima i bøkene sine. 

Silje Nordnes i samtale med forfatterne Maja Lunde og Bjørn Vatne om det å skrive om klima og natur. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Årets bokbane har ungdom som målgruppe, og på hvert stoppested er elever fra videregående skoler invitert til å delta. På Bekkestua var elever fra Rosenvilde videregående skole møtt opp. I tillegg til forfattermøtene, fikk de også oppleve slampoeten Evely Rasmussen Osazuwa. Hun er intet mindre enn verdensmester i slampoesi - en genre som oppsto i Chicago på 1980-tallet med ønske om å revitalisere poesien og folkeliggjøre lyrikken.

Deichman Røa: Kroppen

På Deichman Røa ventet nye forfattere og et nytt tema - et tema mange kan synes det er vanskelig å snakke om: Kroppen. Heldigvis finnes det bøker også om dette. De populærvitenskapelige bøkene "Gleden ved skjeden" og "Manus om anus" har kanskje gjort det litt lettere for mange.

Kroppen var tema på Deichman Røa. Populærvitenskapelige bøker om ulike deler av kroppen har blitt enormt populære. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl skrev "Gleden med skjeden" ved siden av medisinstudiene sine i 2017 og var ikke forberedt på stor, internasjonal suksess. De møtte Jonas Kinge Bergland, som skrev "Manus med anus" sammen med Kaveh Rashidi i 2018, til en samtale om bøker, kropp og kjønn.

Kronprinsparet ankommer Majorstua. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Deichman Majorstua

Kronprins Haakon fikk introdusere på Majorstua og fortalte om sine egne opplevelser da han leste "Beatles" og "Tante Ulrikkes vei". For her møttes Lars Saabye Christensen og Zeshan Shakar for å snakke om sine forfatterskap, om oppveksten - til i ulike tider og i forskjellige bydeler - og om byen sin.

Lars Saabye Christensen hørte Beatles synge "Penny Lane" og skjønte at han også kunne skrive om gaten sin. Zeshan Shakar leste "Beatles" på videregående og tenkte at det hadde vært fint om noen skrev en bok fra Stovner... Kronprinsparet med Taro Cooper, Don Martin, Jonathan Castro, Zeshan Shakar, Lars Saabye Christensen og Silje Nordnes på Deichman Majorstua. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det er noen grunnleggende erfaringer man gjør seg i løpet av en oppvekst, som musikk, forelskelse, rus. Vi kan alle kjenne oss igjen som forteller om dette - på tvers av tid og sted. Slik oppsummerte de to forfatterne samtalen i dag.

Taro Cooper og Don Martin bidro med det musikalske.

Fortsetter i morgen

I morgen reiser Bokbanen videre østover i Oslo. Det blir humor på Tøyen, fantasy på Furuset og oppvekst på Stovner.

Det finnes en bok for alle. #minbok.

 

Seks bibliotek, tolv forfattere og ti artister - på to dager: Kronprinsessens Bokbane 2019. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff
Fakta

Forfattere og artister på Bokbanen

Jonas Kinge Bergland
Nina Brochmann
Lars Saabye Christensen
Ellen Støkken Dahl
Janne Stigen Drangsholt
Erlend Loe
Maja Lunde
Siri Pettersen
Zeshan Shakar
Bjørn Vatne

Slampoeter 
Jonathan Castro

Taro Cooper
Evelyn Rasmussen Osazuwa

Artister 
Don Martin
J. Croos
Sivert Sivertsen
Sofian
Yomi

... og alpinisten Kjetil Jansrud

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook