Hopp til hovedinnhold

Kongen åpnet "Finnmark"

Hans Majestet Kongen markerte at «Finnmark» er flyttet til Norsk Folkemuseum i dag. Et bolighus med utedo og fjøs fra gjenoppbygningstiden er gjenreist på friluftsmuseet, som markerer 125 år i år.

10.05.2019

Fram til i dag har det ikke vært bygninger fra Nord-Norge på Folkemuseet. Bolighuset og fjøset er fra Porsanger i Finnmark, og skal fortelle den dramatiske historien om landsdelen som ble brent og lagt i ruiner av tyskerne under siste del av Den andre verdenskrig.

1950-tallet

I fjøset får de besøkene vite mer om samer, kvener og nordmenn, krigen, tvangsevakuering og gjenreisningen av Finnmark og Nord-Troms etter krigen. Inne i boligen får man et innblikk i hvordan hverdagen var for en sjøsamisk familie på 1950-tallet.

Kongen på omvisning i "Finnmark". Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Der bodde Elvira og Ole Persen med datter, svigersønn og et barnebarn. Byggingen, innredningen og historiefortellingen har foregått i nært samarbeid med folk fra Porsanger. Under omvisningen fikk Kong Harald møte mennesker som har bodd i huset.

Gjenreisningen av Finnmark og Nord-Troms startet i 1946. Det skulle bygges fort, billig og godt, men det var knapt med bygningsarbeidere, penger og materialer. Svært mange hus i denne landsdelen ble funksjonelle, men også temmelig like. Det er et slikt hus som nå er gjenoppført på Bygdøy.

Kulturinnslag

Kongen ble tatt i mot av museumsdirektør Olav Aaraas og blomsterbarna Celin og Joakim.

Blomsterbarna Celin Johansen (12) og Joakim Mjelde (12) møtte Kongen på Folkemuseet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Det var kulturelt program med kvensk musikk ved Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen. Forfatteren Marion Palmer leste egne tekster før ordfører Aina Borch talte. Barne- og ungdomsgruppen fra 4H KOS - Kistrand-Olderfjord-Smørfjord – avsluttet kulturduellen med sang.

Norsk Folkemuseum 125 år

Norsk Folkemuseum feirer 125 år i år. Museet ble etablert i 1894 av Hans Jacob Aall (1869-1946), og en leilighet i Oslo var museets første lokaler. I 1902 startet overflyttingen til Bygdøy, der museet ligger i dag.

De første gamle husene på friluftsmuseet var blitt gjenreist et par år tidligere. Tomten var nabo til Kong Oscar IIs samlinger på Bygdø Kongsgård. Disse samlingene til Kong Haralds oldefar, som blant annet omfattet Gol stavkirke, ble innlemmet i Norsk Folkemuseum i 1907.

Jubileet blir markert med en rekke arrangementer på museet i år.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook