Hopp til hovedinnhold

Det er festspill i Bergen!

For 67. gang skal musikk, kunst og opplevelser av alle slag fylle byen. Hennes Majestet Dronningen var til stede under åpningen av Festspillene på Edvard Griegs plass i dag.

22.05.2019

Tradisjonen tro, ble det en storslått seremoni med taler og kunstneriske innslag. Og selvfølgelig - aller først i vestlandshovedstaden: "Nystemten", anført av Bergen Guttekor.

Dronning Sonja fikk blomster av Maria fra Bønes skolekorps og Yngve fra Lyderhorn skolebrass da hun kom til åpningen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Den britiske artisten Alwynne Pritchard var konferansier. Hun knyttet åpningsseremonien sammen, noe Thorolf Thuestads lydlandskap og overganger også bidro til.

Ordfører Marte Mjøs Persen var først på talestolen, etterfulgt av statsminister Erna Solberg som tok utgangspunkt i drømmene våre i talen sin. For selv om vi gjerne snakker om "å drømme oss bort", er det ikke nødvendigvis slik at drømmer er i konflikt med hverdagen. Tvert imot burde vi drømme mer, mente statsministeren. For det er slik alt starter - alt vi vil skape starter som en idé, en drøm. Og drømmen er fri, slik kunsten er det - vakker, men også ubehagelig, nyskapende og utfordrende. Drømmen og kunsten bidrar begge til at vi forandrer oss - som personer, og som samfunn. 

- Så slipp dere løs, kast dere ut i drømmene og se hvor tankene tar dere, oppfordret Erna Solberg, og ønsket utøvere og publikum lykke til med årets festspill. 

Statsminister Erna Solberg og kulturminister Trine Skei Grande var begge til stede under Festspillåpningen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Uroppføringen av bestillingsverket "Flyr over byen" avsluttet åpningsseremonien. Verket er laget av Martin Horntveth og Jaa9, som begge deltok på henholdsvis perkusjon og vokal sammen med blant annet Bergen Filharmoniske Orkester og Bergen Guttekor.

Jaa9 på scenen under åpningsforestillingen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Slik Solveig ser det

I kveld vil Dronningen være til stede ved den store åpningskonserten i Grieghallen. Årets konsert er urpremièren på verket "Venter" av den spanske regissøren Calixto Bieito i samarbeid med Karl Ove Knausgård, som skriver for scenen for første gang. Edvard Griegs musikk ledsager en ny vri på Ibsens Peer Gynt. Nå er det Solveig som har ordet - hun som ventet. Venter hun fremdeles?

– Temaet i "Venter" er menneskets ensomhet; en ensomhet ingen kan fri seg fra, og de små detaljene og historiene som utgjør vår eksistens, sier regissøren.

Program i 15 dager

Festspillene varer fra 22. mai til 5. juni, med utallige konserter og andre arrangement på er rekke arenaer.

I morgen vil Dronning Sonja være til stede ved åpningen av den tradisjonsrike Festspillutstillingen. Maleren Mari Slaattelid er årets utstiller i Bergen Kunsthall.

Kilde: Festspillene i Bergen,  fib.no

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook