Hopp til hovedinnhold

Feiret nye håndverkere

Tirsdag kveld fikk 365 kandidater overrakt sine fagbrev og svennebrev i Oslo rådhus. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var til stede under den høytidelige seremonien.

29.05.2019

De ulike fagenes faner var oppstilt i trappen i Oslos storstue. Det hele ble innledet med fanfaren "Til håndverkets pris" spilt av Jan Erik Brekken, før ordføreren kunne ønske kandidatene og deres gjester velkommen.

 - Fagene dere representerer er viktige for samfunnsutviklingen, sa ordfører Marianne Borgen. - Yrkesvalgene dere har tatt har stor betydning for landet og for byen.   Kronprins Haakon var til stede under den høytidelige utdelingen av fagbrev og svennebrev. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Ferdig utdannet

Den som tar utdanning i et av de tradisjonelle håndverksfagene, får som regel svennebrev, mens fagbrev er målet for dem som tar sin utdanning innen ulike yrker i industrien og i noen håndverksfag. Utdelingen finner sted to ganger i året, og arrangementet i Rådhuset er et samarbeid mellom Utdanningsetatens avdeling for fagopplæring og Oslo Håndverks- og Industriforening.

Stian Kjølhaug mottar sitt svennebrev innen murerfaget. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Lange tradisjoner 

Fanene som står oppstilt i rådhuset i kveld representerer hvert sitt laug, og er stilt opp for å hedre de nye svennene. Laugene har lange tradisjoner i Norge. Allerede på 1200-tallet fikk vi de første håndverkssamlingene, og på 1500-tallet startet laugsvesenet i Norge. Hvert laug ble ledet av en oldermann og slik er det fremdeles. Alle oldermennene bar sine kjeder i Oslo rådhus denne kvelden.

Laugenes faner dekorerte storsalen i Oslo rådhus. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

- Lyden av Norge er deres yrkesvalg, sa styremedlem i Svenssonstiftelsen Andreas C. Halse i sin tale for dagen til de nye yrkesfagsarbeiderne. 

Nestleder Harald Brasthen i yrkeslærenemda i Oslo stod for overrekkelsen av fag- og svennebrevene. Styreleder i Oslo Håndverks- og industriforening, Espen Lynghaug foretok utdeling av svenneprøvemedaljer. Svenneprøvemedaljen deles ut til kandidater som har utmerket spesielt. 

Harald Ramm Haugland på piano og vokalistene Gyda Aurora Ringstad og Mathilde Storm er ved Foss videregående skole, og de sto for de musikalske innslagene med "Sorry", "A natural woman" og "Moonriver".

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook