Hopp til hovedinnhold

Holbergprisen 2019

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten overrakte Holbergprisen til kulturforskeren Paul Gilroy i dag. Gilroy mottar prisen for sin banebrytende forskning og betydning for en rekke fagfelt.

05.06.2019

Paul Gilroy er professor i amerikansk og engelsk litteratur ved King’s College London og er en av Storbritannias mest kjente nåværende forskere og intellektuelle. Han får Holbergprisen for den betydning hans arbeid har hatt for en rekke fagfelt, inkludert kulturstudier, kritiske rasestudier, sosiologi, historie, antropologi og afro-amerikanske studier.

Kronprins Haakon overrakte Holbergprisen 2019 til professor Paul Gilroy. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Både som kulturforsker og samfunnsdebattant er Gilroy kjent for å være en uredd motstander av alle former for rasisme. Han har utforsket de politiske sidene ved å bevege seg hinsides rasetekningen, som han utfordrer slik den utspiller seg både i hvite og sorte militante miljøer. Samtidig fremhever han mulighetene for en sameksistens som ikke er basert på etnisitet eller rasekategorier. 

Prisseremoni

Kronprins Haakon hadde æren av å overrekke prisen til professor Gilroy. Seremonien fant sted i Universitetsaulaen ved Universitetet i Bergen, og Kronprinsregenten tok i mot prisvinneren i audiens i forkant av seremonien.

Statsråd Iselin Nybø deltok også under seremonien, der hun hadde gleden av å overrekke Nils Klim-prisen til den islandske filosofen Finnur Dellsén. Han mottok prisen for sin forskning innen erkjennelsesteori og vitenskapsfilosofi.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø overrakte Nils Klim-prisen 2019 til filosofen Finnur Dellsén. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Holbergprisen

Holbergprisen er en internasjonal forskningspris på seks millioner kroner, som dekker fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi. Prisen ble opprettet av Stortinget i 2003, og vinneren skal ha påvirket internasjonal forskning innen prisens fagfelt på en avgjørende måte.

Nils Klim-prisen er på 500 000 kroner og tildeles hvert år en nordisk forsker under 35 år, som har utmerket seg innen Holbergprisens fagområder.


Kilde: Holbergprisen.no

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook