Hopp til hovedinnhold

Fredsforedrag

Torsdag ettermiddag fikk Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten høre årets fredsforedrag ved Institutt for fredsforskning (PRIO). Foredragsholderen var Steven Pinker, professor i psykologi ved Harvard University i USA.

07.06.2019

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen deltok på vegne av regjeringen, og holdt en kort hilsningstale før professor Pinkers interessante foredrag. – Jeg er ikke her i dag for å snakke om næringspolitikk eller handel, men for å gratulere PRIO med jubileet, innledet statsråden med stor munterhet.

I mer enn en time holdt Steven Pinker et engasjerende foredrag basert på sin forskning.  Kronprins Haakon og Steven Pinter på Institutt for fredsforskning. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Etter foredraget ledet PRIO-direktør Henrik Urdal en paneldebatt mellom professor Pinker, direktør for Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg og professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, Karl Ove Moene.

Steven Pinker

Steven A. Pinker regnes som en av verdens mest framtredende intellektuelle, både på grunn av sin forskning og sitt forfatterskap, som omfatter en rekke populærvitenskapelige bøker med stor gjennomslagskraft. Han karakteriserer seg selv som utviklingsoptimist, og mener at "verden aldri har vært et bedre sted". 

I år ble en av hans bøker for første gang utgitt på norsk. Den heter "Opplysning nå : Et forsvar for fornuften, vitenskapen, humanismen og fremskrittet". Når vi stadig overveldes av nyheter om krig og katastrofer er det lett å overse de lange historiske linjene som viser at utviklingen faktisk går i riktig retning. Det relative voldsnivået går nedover. Det utøves mindre vold i alle kategorier i nesten alle samfunn, påpeker professoren. Vi lever lenger, har bedre helse, er tryggere og rikere – og det gjelder hele verden, ikke bare Vesten.

I "Opplysning nå" viser Pinker hvordan opplysningstidens verdier er fundamentet for alle våre moderne institusjoner. Og det er disse verdiene – troen på fornuften og vitenskapen – som må løse problemene vi står overfor, også i moderne tid.

Fra venstre Torbjørn Røe Isaksen, Torunn L. Tryggestad, Karl Ove Moene, Kronprinsen, Steven Pinker, Camilla Stoltenberg og Henrik Urdal. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Institutt for fredsforskning

PRIO ble grunnlagt i 1959 og har spilt en sentral rolle i utviklingen av freds- og konfliktforskning internasjonalt. Instituttet regnes som verdens eldste og viktigste senter for fredsforskning.

Foredraget inngikk som del av PRIOs 60-årsmarkering, og fant sted i deres lokaler i Oslo.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook