Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk fra Republikken Korea

I dag kunne Hans Majestet Kongen ønske Hans Eksellense President Moon Jae-in og førstedame Kim Jung-sook velkommen til det aller første koreanske statsbesøket til Norge.

12.06.2019

Republikken Korea er Norges viktigste handelspartner i Asia etter Kina, og det er nær dialog og økt samarbeid også på en rekke andre områder. Besøket markerer 60-årsjubileet for opprettelsen av diplomatiske forbindelser mellom våre to land. 

Velkomstseremoni

Klokken 10.00 ankom kortesjen med Presidentparet, ledsaget av Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon, Slottsplassen. Der tok Kongen imot Presidenten og Førstedamen til høytidelig velkomstseremoni. 

Barn med koreanske og norske flagg var møtt opp på Slottsplassen. Presidentparet, Kongen og Kronprinsen tok seg tid til å hilse på barna etter den høytidelige velkomstseremonien. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Kransenedleggelse

Det er tradisjon at besøkende statsoverhoder legger ned krans ved Nasjonalmonumentet på Akershus festning og på denne måten hedrer dem som har falt for Norge. I dag var seremonien på Akershus utvidet med nok en bekransning.

President Moon og fru Kim hilste på veteraner fra NORMASH. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

Norge var et av landene som deltok i forsvaret av Republikken Korea under Koreakrigen (1950-1953) gjennom den norske sanitetsstyrken NORMASH. I alt deltok 623 norske menn og kvinner ved feltsykehuset, der de behandlet rundt 90 000 militære og sivile. 

President Moon Jae-in la ned krans ved minnesmerket over deres innsats i dag. Flere veteraner fra NORMASH var til stede under seremonien. 

Kong Harald hilser på veteraner fra sanitetsstyrken NORMASH. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

Fredstale i Aulaen

Etter kransenedleggelsene inntok President Moon Jae-in talerstolen i Universitetets aula, der han talte om veien videre mot en varig fred på den koreanske halvøy. Etter talen fulgte en samtale mellom president Moon og utenriksminister Eriksen Søreide, moderert av Laura Bicker - BBCs korrespondent i Seoul.

President Moon talte i Universitetsaulaen om veien videre mot varig fred og stabilitet på den koreanske halvøya. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Talen markerer ettårsdagen for toppmøtet i Singapore, der det ble ny giv i arbeidet med fred i Korea. Presidentens tale var også en opptakt til fredsmeglersamlingen Oslo Forum som finner sted neste uke.  

En musikalsk reise til Korea

Etter å ha deltatt ved regjeringens lunsj på Akershus slott, dro Kong Harald, Kronprins Haakon og Prinsesse Astrid, fru Ferner til Operahuset i Bjørvika. Der inviterte det koreanske presidentparet på en musikalsk reise til Korea.

Det ble et møte med både tradisjonelle toner, samtidsmusikk og fenomenet K-pop – koreansk popmusikk, som har tatt verden med storm. 

K-pop har blitt enormt populært også i Norge, og i dag sto guttebandet MONSTA X på scenen i Operahuset. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Publikum fikk også høre Sissel Kyrkjebø, som slo gjennom i Korea på begynnelsen av 2000-tallet, før Jung Jaeil avsluttet det hele med "Spring Together" - en sang om fred.

Etter konserten fikk de kongelige gjestene anledning til å møte artistene som hadde opptrådt.

Gallamiddag

I kveld er det gallamiddag på Det kongelige slott til ære for Koreas president og førstedame. Kong Harald berømmet Korea og Presidenten for gjennomføringen av De olympiske leker i 2018:

- Publikum over hele kloden var opptatt av de store sportslige begivenhetene, men arrangementene i Pyeongchang representerte noe enda viktigere, understrekte Kongen.

- Gjennom Deres initiativ, herr President, viste dere verden hvordan sport kan bidra til å bygge bro over konflikt og politikk. Etter en lang periode med uro og spenning, var det i februar 2018 en fredelig Korea-halvøy som ønsket verden velkommen til sportslig dyst. Det ble et OL i fredens tegn – midt i vinterlig kappestrid.

Kong Harald taler under gallamiddagen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kongen pekte også på den imponerende utviklingen Republikken Korea har gjennomgått i løpet av de 60 årene våre land har hatt diplomatiske forbindelser:

- I løpet av denne tiden har begge våre land gjennomgått en usedvanlig økonomisk utvikling – fra en tid med begrensede ressurser, til velstand og fremgang. Republikken Korea reiste seg fra krigens ruiner til å bli verdens 11. største økonomi i dag. Vi lar oss imponere over deres raske utvikling til å bli et velstående og demokratisk land.

Kronprins Haakon ledsager Republikken Koreas førstedame, Kim Jung-sook, til bords. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Besøket fortsetter

I morgen fortsetter statsbesøket. Da ledsager Kong Harald Presidentparet til Bergen, hvor det både blir besøk til marinefartøyet KNM Maud og konsert på Edvard Griegs Troldhaugen.

Fakta

Fakta om Republikken Korea

Hovedstad: Seoul
Største byer: Seoul, Busan og Incheon 

Størrelse: 100 280 km2 (Norge: 385 203 km²)
Befolkning: ca 51 millioner (2016)
Språk: Koreansk

Styresett: Republikk 
Grunnlagt 15. august 1948
Statsoverhode 2019: President Moon Jae-in

Norge bidro til forsvaret av Republikken Korea under Koreakrigen 1950-53 med sanitetsstyrken NORMASH.

Det bilaterale forholdet er godt, og vi markerer 60 år med diplomatiske forbindelser i 2019. Republikken Korea er en av Norges viktigste handelspartnere i Asia. Forholdet har tradisjonelt vært dominert av skipsbygging og offshoreindustri, men nå øker også områder som sjømat og teknologi. Det er stort potensial for ytterligere samarbeid.

Det er om lag 70 norske bedrifter etablert i Republikken Korea i dag.

Kilde: UD

 

Avspilling av begge lands nasjonalsanger er et sentralt element i velkomstseremonien. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook