Hopp til hovedinnhold

Avsluttet i Bergen

Hans Majestet Kongen ledsaget Republikken Koreas presidentpar på besøk til KNM Maud på Haakonsvern festning i Bergen i dag. Statsbesøket ble avsluttet i Edvard Griegs hjem Troldhaugen.

13.06.2019

Hans Eksellense President Moon Jae-in møtte med statsminister Erna Solberg i dag morges, og følget ankom Bergen i formiddag. Dermed ble lunsj i Haakonshallen første post på programmet i vestlandshovedstaden. Ordfører Marte Mjøs var vert for arrangementet i den gamle kongehallen.

Besøk om bord KNM Maud

Logistikkfartøyet KNM Maud er Sjøforsvarets største skip. Med sine 183 meter er hun vesentlig lenger enn de norske fregattene. Skipet ble døpt i Bergen 21. mai i år, og er oppkalt etter Kong Haralds bestemor, Dronning Maud.

KNM Maud er bygget i Republikken Korea, ved verftet Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering.

Kong Harald, President Moon og fru Kim fikk en orientering om bord i skipet, der de også fikk se en demonstrasjon av skipets evne til å flytte last over i et annet fartøy.

Kongen og Presidentparet signerte for en plakett til minne om besøket om bord. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

KNM Maud har god lastekapasitet, og kan forsyne andre fartøy med drivstoff, proviant, reservedeler, ammunisjon med mer til sjøs. Det betyr at de andre skipene kan være ute i lenger tid uten å måtte gå til kai for å få forsyninger. Maud kan ta om bord flere helikoptre, og har også kapasitet til å yte medisinsk hjelp og livreddende kirurgi.

Etter planen vil KNM Maud få status som operativt militærfartøy i løpet av 2020.

Mannskapet på KNM Maud er klare til inspeksjon. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Avsluttet på Troldhaugen

Et besøk til Edvard og Nina Griegs hjem Troldhaugen avsluttet Presidentparets statsbesøk. Da President Moon talte under lunsjen i Haakonshallen, understreket han at Edvard Grieg, og da spesielt "Solveigs sang", er kjent for mange koreanere. Så var det da nettopp dette stykket som skulle runde av dagens lille konsert.

Sopranen Beate Mordal og pianisten Jens Harald Bratlie framførte flere melodier og lyriske stykker. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Sopranen Beate Mordal og Jens Harald Bratlie (piano) framførte flere melodier og lyriske stykker før "Solveigs sang" fra Peer Gynt avsluttet det hele.

Presidentparet avsluttet sitt statsbesøk til Norge på Edvard Griegs "Troldhaugen". Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Kong Harald tok farvel med Presidentparet på Flesland. Nå reiser President Moon og fru Kim på Statsbesøk til Sverige, der Deres Majesteter Kong Carl Gustaf og Dronning Silvia vil ønske dem offisielt velkommen i morgen.

 

Fakta

Fakta om Republikken Korea

Hovedstad: Seoul
Største byer: Seoul, Busan og Incheon 

Størrelse: 100 280 km2 (Norge: 385 203 km²)
Befolkning: ca 51 millioner (2016)
Språk: Koreansk

Styresett: Republikk 
Grunnlagt 15. august 1948
Statsoverhode 2019: President Moon Jae-in

Norge bidro til forsvaret av Republikken Korea under Koreakrigen 1950-53 med sanitetsstyrken NORMASH.

Det bilaterale forholdet er godt, og vi markerer 60 år med diplomatiske forbindelser i 2019. Republikken Korea er en av Norges viktigste handelspartnere i Asia. Forholdet har tradisjonelt vært dominert av skipsbygging og offshoreindustri, men nå øker også områder som sjømat og teknologi. Det er stort potensial for ytterligere samarbeid.

Det er om lag 70 norske bedrifter etablert i Republikken Korea i dag.

Kilde: UD

 

Avspilling av begge lands nasjonalsanger er et sentralt element i velkomstseremonien. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook