Hopp til hovedinnhold

Verdensarven på Vega

I 2004 ble Vega gitt verdensarvstatus av UNESCO. Torsdag var Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen på plass for å åpne nye Vegaøyan Verdensarvsenter - Norges første autoriserte senter i slitt slag.

14.06.2019

Kronprins Haakon ankom Vega Fiskerihavn med Kongeskipet Norge. Der ble han tatt imot med hornmusikk av innbyggere på øyene, med ordfører Andre Møller og fylkesmann Tom Cato Karlsen i spissen. 

Kronprinsen fikk blomster av Sofie Eidem (9) og Mika Didriksen (8) da han kom til Vega. Foto: Simon Aldra, Brønnøysunds Avis

En unik tradisjon

I UNESCOs begrunnelse for utnevnelsen av Vega som en del av verdens kultur- og naturarv heter det:
”Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dunprosessen.”

Det er denne unike ærfugltradisjonen, fuglevokterne og det omkringliggende kulturlandskapet som nå blir hedret med et eget verdensarvsenter. Her vil besøkende få innblikk i de natur- og kulturverdiene Vegaøyan representerer.

Åpningsseremoni 

Kronprinsen sto for den offisielle åpningen av senteret. Blant tilhørerne var forfatteren Roy Jacobsen som har beskrevet livet og landskapet langs Helgelandskysten i den moderne klassikeren, De usynlige. Kronprins Haakon siterte fra boken i talen sin og viste hvordan det nye senteret synliggjør kulturarven for en hel verden:

- Vegaøyan Verdensarv er en honnør til kystfolket og fiskerbondens liv, der kvinnene var bønder og fuglevoktere, og mennene stod for fiskeriet. Den er en honnør til de usynlige. Som ikke er usynlige lenger. Fordi Verdensarvsenteret er med på å verdsette dem, på å gjøre livene deres synlige. For oss, og for en hel verden.

Kronprinsen åpner Vegaøyan Verdensarvsenter. Foto: Simon Aldra, Brønnøysunds Avis

Kronprinsen tok også del i plasseringen av en tidskapsel i en glassmonter i gulvet. I denne tidskapselen ligger det hilsninger fra forskjellige personer som er invitert til å dele sine ønsker om fremtiden. Planen er at kapselen skal ligge i glassmonteren i 50 år, før den tas opp og ønskene leses.

Møte med fuglevokterne

Etter åpningen fikk Kronprins Haakon en omvisning utstillingen, og et spennende møte med noen av øyas fuglevoktere. Deres familier har gjennom generasjoner bodd ute på øyene, bygd hus og reir for fuglene og beskyttet dem gjennom hekkesesongen. Som takk for husværet la ærfuglene igjen dyrebar dun som ble bearbeidet til eksklusive dyner. 

Fuglevokterne tar vare på ærfugltradisjonen i dag, og viste Kronprinsen hvordan man renser dun på en såkalt dunharpe.

Kronprins Haakon fikk høre om fuglevoktere og hvordan man renser dunet fra ærfuglene. Foto: Simon Aldra, Brønnøysunds Avis

Fantastisk utsikt

Men Vega har også fantastisk natur å by på. Kronprins Haakon ble tatt med til Sundsvoll der det 8. juni ble åpnet en ny Via ferrata opp mot Ravnfloget. Følget fikk se hvordan Vegatrappa slynger seg opp fjellskråningen og kunne nyte en imponerende utsikt mot øya Søla og deler av verdensarvområdet.

Nye Via ferrata og Vegatrappa gir praktfull utsikt over deler av verdensarvområdet. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Kronprinsen rundet av sitt besøk til Vega på Stavsmark gård og pølsemakeri. Ekteparet Børsheim har bygd opp igjen gården sin etter at deler ble ødelagt av brann. I dag er gården i full drift, og de har også startet et pølsemakeri med utsalg på gården.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook