Hopp til hovedinnhold

Dronning Maud og Dronning Sonja møtes

22. juni åpner årets publikumssesong på Det kongelige slott. I år markerer vi at det er 150 år siden Dronning Maud ble født, med utstillingen "Dronningmøter", hvor fortellingene om Kongehusets førstedamer i fortid, nåtid og fremtid krysses. 

21.06.2019

Hver sommer åpner Kongeparet Slottet for publikum, og gjennom daglige omvisninger fra 22. juni frem til 25. august kan man få se innsiden av Slottets mange saler og rom. 

I tillegg til besøk i Slottets vakreste representasjonsrom, det hvert år opp en egen utstilling. 

Årets utstilling "Dronningmøter" iscenesetter, gjennom ekslusive antrekk og personlige gjenstander,  ulike situasjoner der Dronning Maud og Hennes Majestet Dronning Sonja møtes. Ved Slottsbalkongen, til Afternoon Tea i Speilsalen, til storslått slottsball i Store festsal og endelig til et historisk oppdekket middagsbord i store spisesal, der de to dronningene kan ta plass med Kronprinsesse Märtha, Kronprinsesse Mette-Marit og Prinsesse Ingrid Alexandra. 

Utstillingen presenterer også ulike aspekter ved de to dronningenes interesser - fra Dronning Mauds begeistring for fart og hester til Dronning Sonjas engasjerte virke for kunst og kultur. 

Utstillingen er produsert i samarbeid med Den Norske Opera & Ballett.

I Store festsal viser vi fire som kjoler som har tilhørt Dronning Maud og fire kjoler som tilhører Dronning Sonja. Foto: Det kongelige hoff

Om Dronning Maud 

I 1896 giftet Prinsesse Maud seg med Prins Carl av Danmark. I 1905 ble han valgt til norsk konge og tok navnet Haakon VII. Den engelske prinsessen ble Norges dronning.

Maud var dronning av Norge fra 1905 frem til sin død i 1938. Mellom 1938 og 1991 hadde ikke Norge noen dronning. Først da Kong Harald overtok tronen 17. januar 1991, ble Kronprinsesse Sonja Norges første dronning på 53 år.

Åpent slott

I tillegg til årets utstiling, får publikum en guidet omvisning i Slottets vakre representasjonsrom, som Ministersalongen og Statsrådssalen, Den hvite salong og Slottets fineste gjesteværelse - Kong Haakonsuiten. Vi ser fugleværelset, der alle som skal i audiens hos Hans Majestet Kongen venter på å bli annonsert, og slottets festsaler. 

Åpningstider og billetter

Detaljerte opplysninger om åpningstider og billettpriser finner du i faktaboksene til høyre (eller nederst på siden dersom du bruker mobil). 

Billetter er tilgjengelig gjennom Ticketmaster på nett eller på telefon 815 33 133. Sensongens billettsalg starter alltid 1. mars. Et lite antall billetter er tilgjengelig ved inngangen, men vi anbefaler å kjøpe billett i forkant da billettene ved inngangen raskt blir utsolgt. 

Bestilling av omvisning for lukkede grupper kan gjøres på e-post til [email protected] eller til telefon 815 33 321.

Fakta

Åpningstider 2021

På grunn av de smittevernhensyn som må gjelde ved Det kongelige hoff, lar det seg dessverre ikke gjøre å åpne for omvisninger i sommer. Vi ønsker alle velkommen tilbake sommeren 2022

Fakta

Billetter

På grunn av koronapandemien lot det seg dessverre ikke gjøre å åpne for omvisninger i 2021. Vi gleder oss til å kunne ønske alle velkommen sommeren 2022.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook