Hopp til hovedinnhold

Dronningen besøkte Mosjøen

Hennes Majestet Dronningen besøkte Mosjøen og åpningen av Helgelandstrappa i går. Trappa er bygd av sherpaer fra Nepal og går til toppen av Øyfjellet , 818 meter over havet. 

05.07.2019

Dronningen ankom brygga ved Fru Haugans Hotel i sjalupp, og ble ønsket velkommen til Mosjøen av havnesjef Kurt Jessen Johansson, ordfører Jann-Arne Løvdahl, fylkesmann Tom Cato Karlsen og politimester Tone Vangen. I hotellhagen var det gjort klart for konsert med utøvere fra den internasjonale musikksommerskolen Toppenkurset, som er en del av Festspillene på Helgeland.

Katrine Remmen Wiken, formidlingsleder i Helgeland Museum, orienterte Dronningen om historiske Sjøgato og Festspillene på Helgeland. Foto: Det kongelige hoff

Festspillene arrangeres for første gang i år, og er en sammenslutning av ByfestVeko, Topppenkurset og Galleria Kunstfestival. Forrige gang Dronningen besøkte Mosjøen var i forbindelse med «Kongeferden» i Nord-Norge i 1992, en fortsettelse av signingsferden som gikk i Sør-Norge året før. Den gang la Kongen og Dronningen ut på en byvandring gjennom Sjøgata. Også denne gang ble Dronningen tatt med på en historisk vandring i gaten, som består av Nord-Norges lengste trehus- og brygger fra 1800-tallet.

Sammen med formidlingslederen for Helgeland museum, Katrine Remmen Wiken, fikk Dronningen en orientering om Sjøgatas bygninger og historie. I det historiske bymiljøet finnes det boliger så vel som restauranter, gallerier, museer og forskjellige forretninger.

Under byvandringen stoppet Dronningen ved statuen av Astrid Langjord (1885-1956). Hun var sentral i arbeidet med å samle draktmaterialet fra vefsnområdet som Nordlandsbunaden er basert på.

I Sjøgata fikk Dronningen også se utstillinger og treffe flere av kunstnerne som stiller ut noen av verkene sine under Galleria kunstfestival. Festivalen er en blanding av kunstmesse, hvor alle kan delta, og utstillinger med inviterte kunstnere. Dronningen fikk blant annet se maleriene til ni samiske kunstnere stilt ut på Jacobsenbrygga.

Helgelandstrappa

Dronningen deltok også på åpningen av Helgelandstrappa. Helgelandstrappa ble påbegynt i 2017, og er bygd i eksisterende naturstein i «Trongskaret» ved utløpet av en av landets beste lakseelver, Vefsna. Trappa går til toppen av Øyfjellet, 818 meter over havet.

I naturskjønne omgivelser ble "Mosjøsangen" sunget før forfatter Tor Martin Leines Nordås fortalte en selvskrevet historie om sherpaene som har bygget trappa. Sherpaene sang Nepals nasjonalsang akkompagnert av musikere fra Toppenkurset og to nepalske musikere på utveksling.

 Dronningen testet de første trinnene i Helgelandstrappa under åpningen. Her sammen med sherpaene fra Nepal og initiativtaker og prosjektleder Bjørnar Nyland. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

- Mosjøen og Vefsn er heldige som har så mange engasjerte ildsjeler som har bidratt med dugnadsinnsats. Og så er det gledelig at en del av bidragene som er samlet inn til å bygge trappen, går til et annet godt formål: Gjenoppbyggingen av den jordskjelvrammede landsbyen Khunde i Nepal, hvor de dyktige trappe-håndverkerne kommer fra. Et viktig tiltak som betyr mye for mange mennesker, sa Dronningen før hun klippet en snor ved foten av trappen, og erklærte den for åpnet. Dronningen fikk også et andelsbevis som viser eierskap til et av trinnene i trappen.

Åpningen ble rundet av med et utdrag av «Sinsitnine»- et musikk/joik- og dansedramatisk verk som forteller den samiske historien på Helgeland og Mosjøen.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook