Hopp til hovedinnhold

Markerte Dronningmøter

Hennes Majestet Dronningen ønsket velkommen til finissage på Slottet mandag ettermiddag. Mottakelsen markerte avslutningen på sommerens utstilling, Dronningmøter, som er inne i sin siste uke.

20.08.2019

Innledningsvis fikk gjestene en omvisning i utstillingen. 

- Det dere nå har fått se, har vært til glede for besøkende fra inn- og utland gjennom hele sommeren, sa Dronningen i sin velkomsttale, og kunne avsløre ny besøksrekord:

- Det har vært enorm interesse for årets utstilling, og jeg kan nå avsløre at vi nærmer oss ny rekord! I løpet av ni sommeruker vil rundt 50 000 mennesker ha besøkt Åpent Slott! 

Dronning Sonja i Store festsal der hennes egne gallakjoler er utstilt sammen med Dronning Mauds. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Blant gjestene var representanter for samarbeidspartnerne bak utstillingen - i første rekke Den Norske Opera & Ballett, men også Nasjonalmuseet som har stilt en rekke av Dronning Mauds antrekk til disposisjon for utstillingen. Dronningen takket for det gode samarbeidet: - Uten dere hadde ikke denne utstillingen blitt til. 

Førstedamer før og nå

I Store spisesal er det dekket et bord til fem: Dronning Sonja, Dronning Maud, Kronprinsesse Märtha, Kronprinsesse Mette-Marit og Prinsesse Ingrid Alexandra.

Dronning Sonja i Store spisesal der det er dekket opp til førstedamer før og nå. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Dronningen skulle gjerne satt seg ved det bordet "for ordentlig":

- Jeg skulle virkelig ønske at jeg kunne få oppleve en samtale mellom oss fem..! Det tror jeg ville blitt meget spennende. Vi hadde nok hatt mye å dele! Vi har alle møtt – og vil møte – ulike utfordringer i takt med tiden. For min egen del var det de første årene krevende å finne min plass ved et mannsdominert hoff. Akkurat dét vil heldigvis ikke de to kommende dronninger trenge å bekymre seg for…

Gjestene kunne også glede seg over kulturinnslag og litt å bite i under mottakelsen.

Mezzosopranen Tone Kummervold sang akkompagnert av Boris Schäfer. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Siste visningsuke

Utstillingen "Dronningmøter" er inne i sin siste visningsuke. Søndag 25. august er aller siste mulighet til å se denne utstillingen, som ved hjelp av antrekk og gjenstander forteller om ulike situasjoner der de to dronningene Sonja og Maud «møtes»: ved Slottsbalkongen, til Afternoon Tea i Speilsalen, til storslått slottsball i Store festsal og ved oppdekningen for Norges førstedamer i Store spisesal.

Maud var dronning av Norge fra 1905 frem til sin død i 1938. Da Kong Harald overtok tronen etter Kong Olav 17. januar 1991, ble Kronprinsesse Sonja Norges første dronning på 53 år

 

 

Fakta

Åpningstider 2024: Det kongelige slott

Publikumssesongen 2024 starter 22. juni og varer til 18. august. I denne perioden vil Slottet være åpent for omvisninger hver dag fra klokken 10.00 til 17.00.

Det er tre omvisninger hver time (10.00, 10.20, 10.40 osv.). Den siste omvisningen starter klokken 17.00. 

Det er fem omvisninger på engelsk hver dag: klokken 12.00, 12.20, 14.00, 14.20 og 16:00.

Avvikende åpningstider

Enkelte dager starter ikke omvisningene før klokken 13.00. Dette gjelder 4. juli, 20. juli, 9. august og 16. august. 

Fugleværelset. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook