Hopp til hovedinnhold

Prinsesse Ingrid Alexandra

Lørdag 31. august blir Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmert i Slottskapellet. Norges prinsesse er i ferd med å bli voksen.

29.08.2019

Prinsessen er nummer to i arverekken til den norske tronen, og det var Hans Majestet Kongen som bar Prinsessen til dåpen 17. april 2004. I tillegg til Kongen var både Danmarks kronprins, Sveriges kronprinsesse, Spanias kronprins, Prinsesse Märtha Louise og Marit Tjessem faddere for Prinsessen, og alle fadderne vil være til stede når hun konfirmeres i morgen.

Kong Harald bar Prinsesse Ingrid Alexandra til dåpen. Daværende biskop i Oslo, Gunnar Stålsett, forrettet. Foto: Tor Richardsen, NTB scanpix

Se flere bilder fra Prinsessens dåp

Barnehage og skolegang

Januar 2006 begynte Prinsesse Ingrid Alexandra i barnehage i Asker, og høsten 2010 ble hun skolejente på Jansløkka barneskole. Fra høsten 2014 til våren 2019 gikk hun på Oslo Internasjonale skole, og i dag går hun på Uranienborg i Oslo.

Prinsessen begynte i barnehage i Asker 4. januar 2006. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Følger opp tradisjonene

I 1906 etablerte Kong Haakon og Dronning Maud tradisjonen med å hilse barnetoget fra Slottsbalkongen. Prinsesse Ingrid Alexandra er femte generasjon på balkongen og var på plass allerede på sin aller første 17. mai.

Prinsessen har vært med fra første stund: Her på Slottsbalkongen sin første 17. mai i 2004. Foto: Foto: Gunnar Lier, Scanpix

Kongefamiliens tilstedeværelse på tribunen i Holmenkollen er også en tradisjon som går helt tilbake til 1906. Også her har Prinsessen vært med – helt fra første stund – og inntok Kongetribunen første gang litt under to måneder gammel.

Første oppdrag

Prinsesse Ingrid Alexandra er opptatt av miljøvern, og nettopp miljø var tema for Prinsessens aller første offisielle oppdrag utover 17. mai og Holmenkollsøndagen. Sammen med Kronprinsessen møtte hun Miljøagentparaden på Slottsplassen da over tusen agenter markerte Verdens miljødag i 2009.    

Prinsessen møtte Miljøagentene – en miljøorganisasjon for barn – på Slottsplassen i juni 2009. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Prinsessen har senere møtt agentene ved flere anledninger, blant annet ved åpningen av det nye Miljøhuset i Oslo i 2013.

Tente ilden under ungdoms-OL

I 2016 gikk historiens andre vinterolympiske ungdomsleker av stabelen på Lillehammer. Det var Prinsesse Ingrid Alexandra som tente ilden under lekene foran 13 000 publikummere på åpningsseremonien. OL-ilden hadde reist gjennom hele Norge fram mot åpningen, og ilden på stadion ble tent på samme fakkel som under de olympiske lekene på Lillehammer 22 år tidligere. Den gangen var det Kronprins Haakon som stod for tenningen. 

Prinsesse Ingrid Alexandra tente ilden under Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Døpte «Kronprins Haakon»

Da Norges nyeste forskningsfartøy skulle døpes, var det Prinsessen som fikk æren av å være gudmor for skipet. F/F Kronprins Haakon skal samle informasjon som vil bli et viktig bidrag til vår kunnskap om hvordan klimaendringene påvirker havet og livet der. 

- Jeg interesserer meg veldig for havet og klimaendringene. Det var en viktig grunn til at jeg ville døpe skipet, fortalte Prinsessen til NRK etter seremonien.

Prinsesse Ingrid Alexandra døper forskningsskipet "Kronprins Haakon". Foto: Rune Kongsro / Det kongelige hoff

Egen skulpturpark

Sommeren 2016 åpnet Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark i Slottsparken. Her finnes skulpturer for barn - laget av barn. Hvert år til og med 2019 har flere skulpturer kommer til, og Prinsessen har selv vært med og valgt dem ut blant innsendte bidrag fra skolebarn over hele landet.

I 2017 kom det to nye skulpturer i Prinsesse Alexandras Skulpturpark. Her er Prinsessen under "Roggbif". Den er oppkalt forbokstaven på alle fargene i regnbuen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Etter hvert som Prinsessen blir eldre, vil hun få stadig flere offisielle oppdrag på vegne av Kongehuset.

En aktiv jente

Prinsessen er en aktiv jente som liker å stå på ski og driver med kickboxing. Hun deler også gleden over vannsport, og kanskje spesielt surfing, med resten av Kronprinsfamilien.

Kronprinsfamilien surfer i Hoddevik ved Stad. Foto: Fjordlapse photography

Kronprinsparets egne bilder

I anledning Prinsessens konfirmasjon har Kronprinsen og Kronprinsessen delt en del av sine egne bilder av Prinsesse Ingrid Alexandra. De finnes i et eget album du kan se her:

Se Kronprinsparets egne bilder

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook