Hopp til hovedinnhold

Vær deg selv!

- Om det er ett råd jeg har å gi deg både som konge, fadder og bestefar i dag – så er det dette: Vær deg selv, sa Hans Majestet Kongen i sin konfirmasjonstale til Prinsesse Ingrid Alexandra.

31.08.2019

I Store spisesal var det dekket 159 kuverter, med laks og kveite på menyen. Gjester og vertskap ble sunget til bords av 50 bunadskledde sangere fra Det Norske Jentekor.

Det var Hennes Majestet Dronningen som ønsket alle velkommen og som holdt den første talen til konfirmanten. Dronning Sonja ønsker velkommen og holder sin tale til Prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix

Dronningen vektla nettverket av familie og venner som omgir Prinsessen, og opplevelser og prosjekter de deler. Den siste tiden har Dronningen og Prinsessen vært engasjert i konfirmasjonsgaven fra Kongeparet - en helt spesiell bunad.

- På denne store dagen bærer du røttene dine bokstavelig talt med deg – ja på deg! Den nye Aust-Telemarksbunaden din, som du selv har vært med å skape fra første stund, forener gamle mønstre, farver og smykker på en helt unik måte spesielt for deg. 

Les hele Dronningens tale

Vær deg selv

Etter hovedretten var det Hans Majestet Kongens tur på talerstolen. Han talte både som konge, gudfar og bestefar og vektla både rollen Prinsessen går inn i, hennes muligheter og hennes personlige forutsetninger. Og Kongen ga Prinsessen det beste rådet med på veien, Vær deg selv:

- Om det er ett råd jeg har å gi deg både som konge, fadder og bestefar i dag – så er det dette: Vær deg selv. Finn din egen vei. Alle forsøk på å være noe annet enn deg selv vil bli gjennomskuet – og vil gjøre deg mindre enn du er. Stol på at du er nok!

Kong Harald taler til konfirmanten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kongens humor hadde naturlig nok også plass i talen:

- Sist gang vi var samlet her på Slottet for å feire deg, skrek du deg først gjennom biskopens dåpstale i Slottskapellet, så sov du deg gjennom min tale til deg under lunsjen. I dag er det veldig hyggelig at du både er våken og fornøyd – så du kan ta imot det vi har lyst til å si til deg ved denne spesielle anledningen!

Les hele Kongens tale

Kronprinsparets tale 

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen holdt sin tale sammen. De ga personlig innblikk i en rekke artige og karakteristiske episoder fra Prinsessens oppvekst - og ord konfirmanten kan ta med seg videre.

Kronprinsparet holder sin tale til Prinsessen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

- Kjære Ingrid, du er et usedvanlig klokt menneske. Den kraften du har hatt i deg siden dagen du kom til verden er ikke alle forunt. Vi har aldri vært i tvil om at du kommer til å gå rakrygget gjennom verden. Det kommer til å bli dager med motgang og sorg, regn og mye tåke, men også dager med sol og snø, lett solgangsbris og myke sommernetter. Alt dette kommer livet til gi deg i gave. Du må bare huske å se soloppgangen nok ganger til å forstå at hver dag er som en liten presang som åpner seg rett foran øynene dine. Og vite at det er i møte med hverandre vi skaper et liv, Ingrid. I møte med alt levende rundt oss.

Les hele Kronprinsparets tale

Prinsessens onkel, Espen Høiby, talte på vegne av Kronprinsessens del av familien.

Takketale

Siste taler under dagens lunsj var Prinsessen selv.

- Dette er en spesiell dag for meg. Tusen takk for alle de gode ordene dere har sagt til meg - og for denne fine feiringen. Denne dagen er en anledning for meg til å få takke mange av dere som er viktige i livet mitt, og som har bidratt til at dette har blitt en så fin dag.

Prinsesse Ingrid Alexandra hadde takk til alle sine nærmeste, og gjerne med et humoristisk tilsnitt.

Prinsessen holder sin takketale. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Les hele Prinsessens tale


Lunsjen avsluttet den offisielle delen av konfirmasjonsfeiringen. I kveld er det privat middag for venner og familie på Skaugum.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook