Hopp til hovedinnhold

Markerte ferdigstilt skulpturpark

I sommer kom de siste skulpturene i Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark på plass, og skulpturparken rommer nå tolv skulpturer. I dag var alle skoleelevene som har bidratt invitert til offisiell markering av ferdigstillelsen. 

17.09.2019

Hennes Majestet Dronning Sonja og Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra var til stede under markeringen, som foregikk både inne på Slottet og i Slottsparken. 

De 18 skoleelevene som har bidratt til skulpturene var invitert til markeringen sammen med sine foreldre og søsken. I tillegg var elever fra 5. og 6. trinn ved barneskolene Vahl og Uranienborg i Oslo invitert til Slottsbesøk. 

Dronning Sonja og Prinsesse Ingrid Alexandra ønsket 180 barneskoleelever velkommen til markering av ferdigstilt skulpturpark. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix.

I Store festsal på Slottet ble elevene ønsket velkommen av Dronningen og Prinsesse Ingrid Alexandra. Bilder av arbeidet med skulpturene og det endelige resultatet ble vist frem, og formgiverne ble trukket fram på scenen. Gjestene ble servert saft og boller, og artisten Emma Steinbakken stod for underholdningen.

Skulpturer av og for barn

Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark åpnet i Slottsparken 19. mai 2016 med skulpturer av og for barn. Skulpturene er resultatet av en landsomfattende konkurranse blant femte- og sjekkeklassinger. De siste bidragene kom på plass sommeren 2019.

Vinnerforslagene har blitt satt i produksjon av profesjonelle håndverksbedrifter med barnas forgivning som arbeidstegning. Skulpturparken er en gave fra Sparebankstiftelsen DNB. 

"Tallblyant på rømmen" er en av tre skulpturer som stod ferdig i sommer. Her ser Prinsesse Ingrid Alexandra og Dronning Sonja nærmere på skulpturen sammen med formgiver Lise M. Kvernvold fra Stavanger. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix.  

Gjestene beveget seg deretter ut i Slottsparken hvor de ble møtt av flott musikk fra Forsvarets stabsmusikkorps. 

Prinsesse Ingrid Alexandra erklærte parken for ferdig ved å klippe over en blomstersnor med en gullmalt hekksaks. Blomstersnoren er laget av Slottsgartneriet, av materiale fra parken slik den er akkurat nå. 

Dronningen og Prinsesse Ingrid Alexandra fikk også se nærmere på de siste og nyeste tilskuddene til parken. "Tallblyant på rømmen" av Lise M Kvernvold, "Rar benk" av August Kristoffer Mortensen Vassdal og "Munnben" av Eva Torgersen har alle kommet på plass i løpet av sommeren. Formgiverne kunne stolt vise frem og fortelle om skulpturene. 

 

Fakta

Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark

Skulpturparken er en del av Slottsparken og inneholder skulpturer av og for barn, etablert mellom 2016 og 2019. Skulpturene er et resultat av en landsomfattende konkurranse blant 5.- og 6. klassinger. 

Skulpturene er:

 • Geometrisk rev (Sofie Sollid Gjertsen, Setermoen skole, 2016)
 • Kanin i trøbbel (Emma Hansen, Ballangen skole, 2016)
 • Ansiktsløs mann (Evald Møller Johansen, Lilleby skole , 2017)
 • Roggbif (Emilie Forsmo Bratberg og Kaisa Øksdahl, Slåstad skole, 2017)
 • Instrument (Norah Hansen, Kringler-Slattum skole, 2018)
 • Mitt mot (Christian Mathias Andresen, Moss Internasjonale skole, 2018)
 • Jordas hånd (Helene Breen Brudevoll, Botne skole, 2018)
 • Den store marken (Nicklas Eskedal-Christophersen, Oliver Kristoffer Brækken, Julian Malachi Kumar Karpis og Kristoffer Bentzen-Lunder, Eikeli skole, 2018)
 • Tallblyanten på rømmen (Lise Margrethe Kvernvold, Vaulen skole, 2019)
 • Rar benk (August, Paradis skole, 2019).
 • Munnben (Emma Sofie Nesse Torgersen, Tysnes skole, 2019)

 • Skulpturen "Putemannen" finnes også her. Den er formgitt av Jonas Gjerstad, Martin Danning og Mathias Svendsen fra Sagdalen skole, og opprinnelig laget til skulpturstien på Akershus festning.


Skulpturparken er en gave fra Sparebankstiftelsen DNB og kulturselskapet Fargefabrikken har vært prosjektansvarlige.

Fra åpningen av Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook