Hopp til hovedinnhold

Kongen åpnet Stortinget

I dag leste Hans Majestet Kongen Trontalen og åpnet med dette det 164. Storting. Hennes Majestet Dronningen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var også til stede under den høytidelige seremonien.

02.10.2019

Stortingets høytidelige åpning finner sted i oktober hvert år. Det er en av de mest høytidelige offisielle seremonier vi har i Norge, og både Kongehuset, regjeringen, stortingsrepresentantene og høyesterett er til stede.

Kong Harald har vært til stede ved åpningen av Stortinget hele 56 ganger, og leste Trontalen for 30. gang i dag. Trontalen markerer åpningen av en ny sesjon på Stortinget.

Kong Harald leser Trontalen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Åpningen av Stortinget er en av Kongens viktigste konstitusjonelle plikter, nedfelt i Grunnlovens § 74: "Så snart Stortinget har konstituert seg, åpner kongen eller den han beskikker, dets forhandlinger med en tale der han underretter det om rikets tilstand og de forhold som han især ønsker å lede Stortingets oppmerksomhet mot. Ingen deliberasjon må finne sted i kongens nærvær."

I går trådte Stortinget sammen. Under det konstituerende møtet ble stortingspresident Tone W. Trøen og visepresidentene Eva Kristin Hansen, Morten Wold, Magne Rommetveit, Nils T. Bjørke og Abid Q. Raja ble gjenvalgt.

Stortingssalen under åpningen av det 164. Storting. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Kongeparet har tradisjon for å kjøre i åpen bil fra Slottet til Stortinget, så sant været tillater. Der ønsket en deputasjon under ledelse av stortingsrepresentant Eigil Knutsen fra Hordaland Kongehuset velkommen. Deputasjonen som tar imot Kongen og hans følge ved Stortingets åpning består av syv stortingsrepresentanter – i år fra Hordaland, og de ledsager Kongen så lenge han er i Stortingsbygningen. 

Kongen og Dronningen ankommer åpningen av det 164. Storting. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg overrakte Kongen Trontalen. Den er forfattet av regjeringen, og skisserer planene for regjeringens politikk i den kommende sesjonen. 

Statsråd Jøran Kallmyr leste meldingen om Rikets tilstand. Tradisjonen tilsier at det er Regjeringens yngste medlem som holder denne talen, som inneholder en gjennomgang av hva Regjeringen har oppnådd det siste året.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook