Hopp til hovedinnhold

Besøkte «norsk» bokhandel i Berlin

I disse dager er Kronprinsparet på rundreise i Tyskland for å fremme norsk litteratur. Lørdag gikk turen til den tyske hovedstaden Berlin, for å besøke bokhandelen Pankebuch, som har lagt sin elsk på norsk og nordisk litteratur.

12.10.2019

«Jeg vokste opp i Øst-Berlin, og drømte om å reise ut i verden. Men den eneste muligheten for å oppleve andre steder var gjennom bøkene», fortalte Petra Wenzel om hvordan kjærligheten for nordisk litteratur oppstod. 

De to innehaverne, Petra Wenzel og Katrin Mirtschink, jobber hver eneste dag med å inspirere lesere til å plukke opp nordisk litteratur. De siste årene, med mye oppmerksomhet rundt forfattere som Maja Lunde og Karl Ove Knausgård, har de merket en økende interesse.

Kronprinsparet fikk en omvisning i bokhandelen og en innføring i bokhandelens sortiment og hvordan de jobber for å skape oppmerksomhet rundt den nordiske litteraturen.

Kronprinsessen møtte pressen etter besøket i bokhandelen. (Foto: Simen Løvberg Sund / Det kongelige hoff)
"Bokhandlere er et utrolig viktig bindeledd mellom forfattere og leser. Jeg har oppdaget mange forfattere ved å få gode anbefalinger i bokhandelen", sa Kronprinsessen etter besøket.


Mandag starter Kronprinsparet ferden mot bokmessen i Frankfurt, der Norge er gjesteland. Reisen fra Berlin, via Köln og Hannover, til Frankfurt vil bli gjennomført med et litteraturtog, der det blir avholdt arrangementer for leseglade barn og unge.  

Fakta

Bokmessen i Frankfurt

Bokmessen i Frankfurt er verdens største og viktigste. Den finner sted en uke i oktober. De tre første dagene er rene bransjedager. Deretter åpnes dørene for publikum. Det tyske bokmarkedet er verdens nest største.

Bok- og mediefolk fra 125 land møtes for å kjøpe og selge rettigheter. Messen har omtrent 300 000 besøkende hvert år. Om lag 10 000 journalister fra hele verden dekker begivenheten.

Norge er messens hovedland (gjesteland) i 2019 – resultatet av en stor dugnad fra en samlet norsk bokbransje. NORLA – Norwegian Literature Abroad – leder arbeidet. Et av hovedmålene er å løfte fram nye litterære stemmer.

Gjestelandet får stor oppmerksomhet over hele Tyskland. I Frankfurt vises gjestelandet fram på mange arrangementer utover høsten – innenfor alle kulturfelt.

Andre nordiske land har hatt svært positive erfaringer. Finland var gjesteland ved konferansen i 2014 og Island i 2011.

Fakta

Kronprinsessen og litteraturen

Kronprinsessen er et lesende menneske og levende opptatt av bøker. Hun ønsker å dele sin leseglede og å spre den gode litteraturen – i personlig overbevisning om at det finnes en bok for alle.

Over tid deltar Kronprinsesse Mette-Marit på en rekke litterære arrangementer, og variasjonen er stor: Det kan være lesestund for barn i Slottsparken, litteraturfestivaler eller bibliotekbesøk, og hun er beskytter for Norsk bibliotekforening. Kronprinsessen prøver også å legge til rette for møter om norsk litteratur i utlandet under offisielle besøk til andre land.

I 2017 inntok Kronprinsessen rollen som ambassadør for norsk litteratur i utlandet. 

I Kronprinsessens litteraturengasjement står likevel ett arrangement i en særstilling: Litteraturtoget. De siste årene har Kronprinsessen lagt ut på en litterær togreise hver vår, med arrangement på bibliotek og litteraturhus under veis.

Kronprinsessen under forberedelser til Litteraturtoget 2018 hjemme på Skaugum. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook