Besøkte «norsk» bokhandel i Berlin
I disse dager er Kronprinsparet på rundreise i Tyskland for å fremme norsk litteratur. Lørdag gikk turen til den tyske hovedstaden Berlin, for å besøke bokhandelen Pankebuch, som har lagt sin elsk på norsk og nordisk litteratur.
«Jeg vokste opp i Øst-Berlin, og drømte om å reise ut i verden. Men den eneste muligheten for å oppleve andre steder var gjennom bøkene», fortalte Petra Wenzel om hvordan kjærligheten for nordisk litteratur oppstod.
De to innehaverne, Petra Wenzel og Katrin Mirtschink, jobber hver eneste dag med å inspirere lesere til å plukke opp nordisk litteratur. De siste årene, med mye oppmerksomhet rundt forfattere som Maja Lunde og Karl Ove Knausgård, har de merket en økende interesse.
Kronprinsparet fikk en omvisning i bokhandelen og en innføring i bokhandelens sortiment og hvordan de jobber for å skape oppmerksomhet rundt den nordiske litteraturen.
Kronprinsessen møtte pressen etter besøket i bokhandelen. (Foto: Simen Løvberg Sund / Det kongelige hoff)
"Bokhandlere er et utrolig viktig bindeledd mellom forfattere og leser. Jeg har oppdaget mange forfattere ved å få gode anbefalinger i bokhandelen", sa Kronprinsessen etter besøket.
Mandag starter Kronprinsparet ferden mot bokmessen i Frankfurt, der Norge er gjesteland. Reisen fra Berlin, via Köln og Hannover, til Frankfurt vil bli gjennomført med et litteraturtog, der det blir avholdt arrangementer for leseglade barn og unge.
Bokmessen i Frankfurt
Bokmessen i Frankfurt er verdens største og viktigste. Den finner sted en uke i oktober. De tre første dagene er rene bransjedager. Deretter åpnes dørene for publikum. Det tyske bokmarkedet er verdens nest største.
Bok- og mediefolk fra 125 land møtes for å kjøpe og selge rettigheter. Messen har omtrent 300 000 besøkende hvert år. Om lag 10 000 journalister fra hele verden dekker begivenheten.
Norge er messens hovedland (gjesteland) i 2019 – resultatet av en stor dugnad fra en samlet norsk bokbransje. NORLA – Norwegian Literature Abroad – leder arbeidet. Et av hovedmålene er å løfte fram nye litterære stemmer.
Gjestelandet får stor oppmerksomhet over hele Tyskland. I Frankfurt vises gjestelandet fram på mange arrangementer utover høsten – innenfor alle kulturfelt.
Andre nordiske land har hatt svært positive erfaringer. Finland var gjesteland ved konferansen i 2014 og Island i 2011.

Kronprinsessen og litteraturen
Kronprinsessen er et lesende menneske og levende opptatt av bøker. Hun ønsker å dele sin leseglede og å spre den gode litteraturen – i personlig overbevisning om at det finnes en bok for alle.
Over tid deltar Kronprinsesse Mette-Marit på en rekke litterære arrangementer, og variasjonen er stor: Det kan være lesestund for barn i Slottsparken, litteraturfestivaler eller bibliotekbesøk, og hun er beskytter for Norsk bibliotekforening. Kronprinsessen prøver også å legge til rette for møter om norsk litteratur i utlandet under offisielle besøk til andre land.
I 2017 inntok Kronprinsessen rollen som ambassadør for norsk litteratur i utlandet.
I Kronprinsessens litteraturengasjement står likevel ett arrangement i en særstilling: Litteraturtoget. De siste årene har Kronprinsessen lagt ut på en litterær togreise hver vår, med arrangement på bibliotek og litteraturhus under veis.

Aktuelle saker

For kvinners helse i 125 år
I dag markerer Norske Kvinners Sanitetsforening sin 125-årsdag. Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit sendte en digital hilsen til Sanitetskvinnene.

Møtte unge dyslektikere
Omtrent fem prosent har dysleksi, og like mange har dyskalkuli og spesifikke språkvansker. Fire unge med lærevansker fortalte i dag Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten om sine utfordringer.