Hopp til hovedinnhold

Litteraturtog gjennom Tyskland

For første gang har Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessens litteraturtog tatt turen til utlandet. Med kurs for bokmessen i Frankfurt rullet toget i dag ut fra perrongen i Berlin.  

14.10.2019

Kronprinsparet besøker Tyskland for å sette søkelyset på norsk litteratur. Det gjør de gjennom en rekke arrangementer fram mot den store bokmessen i Frankfurt. Norge er årets gjesteland under bokmessen, og prosjektet er Norges største kultursatsing i utlandet noen sinne.

Barnebøker var temaet på Litteraturtoget mellom Berlin og Köln. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Barn fra to skoler i Berlin reiste sammen med Kronprinsen og Kronprinsessen på toget i formiddag. Elevene som var med fra Berlin til Hannover er alle ivrige lesere og gledet seg til å snakke med Kronprinsparet om bøker.

- Jeg elsker å diskutere bøker med andre, og særlig med unge mennesker, sa Kronprinsessen på perrongen i dag. - Hvorfor liker du denne boken eller akkurat den forfatteren?
Mange barn og unge har delt sine favorittbøker med Kronprinsessen på tidligere litteraturtog, og slik ble det også i dag.

Kronprinsessen og illustratøren Svein Nyhus i samtale med barn på toget. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

På toget fikk de unge leserne også treffe barnebokforfatterne Jostein Gaarder og Maria Parr, som leste høyt fra bøkene sine. I tillegg fikk barna prøve seg som illustratører under kyndig veiledning av Svein Nyhus og Anna Fiske, som begge er drevne i faget. 

Store spørsmål

I boken "Det spørs", som har blitt oversatt til tysk, stiller Jostein Gaarder en rekke spennende og filosofiske spørsmål til sine unge leserne. Det var denne boken Gaarder leste fra på toget i dag, og han engasjerte både barna og Kronprinsparet i mange interessante diskusjoner. "Hva er tid?" var et av elevenes favorittspørsmål.

Kronprinsessen taler på perrongen i Berlin, og ønsker skolebarna velkommen om bord. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Bokbad i Köln

De 9 og 10 år gamle elevene hoppet av toget på stasjonen i Hannover, og Litteraturtoget fortsatte mot Köln. Der er det duket for bokbad i bokhandelen Ludwig med de norske forfatterne Maja Lunde og Anne Sverdrup-Thygeson.

Maja Lundes bok "Bienes historie" tok for seg konsekvensene av bienes død. Den ble solgt til mer enn 30 land og en bestselger i Tyskland. Anne Sverdrup-Thygeson er biolog og har mottatt priser for sin bok "Insektenes planet" - om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten. I ettermiddag møtes de to til samtale om natur og klima i litteraturen.

Det tyske litteraturtoget arrangeres i samarbeid med Deutsche Bahn. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

En rekke forfattere går om bord på Litteraturtoget i Köln for å være med på turen videre mot Frankfurt, der den store bokmessen åpner i morgen. Det tyske litteraturtoget arrangeres i samarbeid med Deutsche Bahn.

 

Fakta

Bokmessen i Frankfurt

Bokmessen i Frankfurt er verdens største og viktigste. Den finner sted en uke i oktober. De tre første dagene er rene bransjedager. Deretter åpnes dørene for publikum. Det tyske bokmarkedet er verdens nest største.

Bok- og mediefolk fra 125 land møtes for å kjøpe og selge rettigheter. Messen har omtrent 300 000 besøkende hvert år. Om lag 10 000 journalister fra hele verden dekker begivenheten.

Norge er messens hovedland (gjesteland) i 2019 – resultatet av en stor dugnad fra en samlet norsk bokbransje. NORLA – Norwegian Literature Abroad – leder arbeidet. Et av hovedmålene er å løfte fram nye litterære stemmer.

Gjestelandet får stor oppmerksomhet over hele Tyskland. I Frankfurt vises gjestelandet fram på mange arrangementer utover høsten – innenfor alle kulturfelt.

Andre nordiske land har hatt svært positive erfaringer. Finland var gjesteland ved konferansen i 2014 og Island i 2011.

Fakta

Kronprinsessen og litteraturen

Kronprinsessen er et lesende menneske og levende opptatt av bøker. Hun ønsker å dele sin leseglede og å spre den gode litteraturen – i personlig overbevisning om at det finnes en bok for alle.

I løpet av et år deltar Kronprinsesse Mette-Marit på en rekke litterære arrangementer, og variasjonen er stor - fra lesestund for barn i Slottsparken til store litteraturfestivaler. Mange bibliotek har fått besøk av Kronprinsessen, som også er beskytter for Norsk bibliotekforening..

I 2017 inntok Kronprinsessen rollen som ambassadør for norsk litteratur i utlandet. Dette var i oppkjøringen til Bokmessen i Frankfurt 2019, hvor Norge var gjestende hovedland. Kronprinsessen sto for åpningen av messen.

I rollen som litteraturambassadør vil Kronprinsessen åpne Den norske paviljongen under den internasjonale bokmessen i Kairo, som finner sted i januar 2024.

I Kronprinsessens litteraturengasjement står likevel ett arrangement i en særstilling: Litteraturtoget. De siste årene har Kronprinsessen lagt ut på en litterær togreise hver vår, med arrangement på bibliotek og litteraturhus under veis.

Kronprinsessen under forberedelser til Litteraturtoget 2018 hjemme på Skaugum. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook