Hopp til hovedinnhold

Full fart mot Frankfurt

Litteraturtoget kjørte ut fra perrongen i Köln for sin andre og siste etappe i Tyskland, lastet med 19 norske forfattere og et kronprinspar. Målet er Frankfurt, og verdens største bokmesse.

15.10.2019

For første gang har Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen tatt med seg Litteraturtoget til utlandet, og reisen går langs tyske jernbaneskinner. Mens toget i går var fylt opp med leselystne barn og unge, er det i dag de norske forfatterne som står i fokus. Fra stasjonen i Köln steg en rekke velkjente og en del litt mindre etablerte forfattere ombord i toget fra Deutsche Bahn, for anledningen omkledd som litteraturtog. 

Kronprinsparet og Kölns ordfører Henriette Reker foran Kölnerdomen - omgitt av 19 norske forfatterne på vei til Bokmessen i Frankfurt:  Erika Fatland, Erik Fosnes Hansen, Johan Harstad, Lotta Elstad, Lars Mytting, Andreas Tjernshaugen, Anne Sverdrup Thygeson, Edvard Hoem, Inga Ravna Eira, Synnøve Persen, Simon Stranger, Maria Parr, Maja Lunde, Svein Nyhus, Mona Høvring, Herbjørg Wassmo, Lars Saabye Christensen, Anna Fiske og Jostein Gaarder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ønsket velkommen

Kronprins Haakon ønsket alle velkommen ombord, og kunne fortelle om hvordan han under militærtjenesten, når muligheten bød seg på tokt med marinen, dykket ned i "Beatles" og "Salmer ved reisens slutt". I dag kunne Kronprinsen hilse på både Lars Saabye-Christensen og Erik Fosnes Hansen om bord på toget.

Togreisen ga også Kronprinsessen mulighet til å diskutere litteratur med en rekke forfatterne, deriblant Lars Mytting, Johan Harstad og Mona Høvring. 

Kronprinsesse Mette-Marit snakker med forfatterne Herbjørg Wassmo, Lotta Elstad og Lars Saabye Christensen i Litteraturtoget på vei til Frankfurt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Alle forfatterne er aktuelle med tyske oversettelser, og skal man dømme utfra interessen fra tysk presse ser det lyst ut for norsk litteratur i utlandet. 

Etter en flott togreise gjennom det tyske landskapet var endelig Litteraturtoget fremme i Frankfurt.

Et stort medieoppbud møtte Kronprinsparet i Frankfurt. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Kronprinsparets reise, som begynte i Düsseldorf på fredag, har nådd sitt hovedmål: I kveld foretar Kronprinsessen den offisielle åpningen av Bokmessen i Frankfurt.

Fakta

Bokmessen i Frankfurt

Bokmessen i Frankfurt er verdens største og viktigste. Den finner sted en uke i oktober. De tre første dagene er rene bransjedager. Deretter åpnes dørene for publikum. Det tyske bokmarkedet er verdens nest største.

Bok- og mediefolk fra 125 land møtes for å kjøpe og selge rettigheter. Messen har omtrent 300 000 besøkende hvert år. Om lag 10 000 journalister fra hele verden dekker begivenheten.

Norge er messens hovedland (gjesteland) i 2019 – resultatet av en stor dugnad fra en samlet norsk bokbransje. NORLA – Norwegian Literature Abroad – leder arbeidet. Et av hovedmålene er å løfte fram nye litterære stemmer.

Gjestelandet får stor oppmerksomhet over hele Tyskland. I Frankfurt vises gjestelandet fram på mange arrangementer utover høsten – innenfor alle kulturfelt.

Andre nordiske land har hatt svært positive erfaringer. Finland var gjesteland ved konferansen i 2014 og Island i 2011.

Fakta

Kronprinsessen og litteraturen

Kronprinsessen er et lesende menneske og levende opptatt av bøker. Hun ønsker å dele sin leseglede og å spre den gode litteraturen – i personlig overbevisning om at det finnes en bok for alle.

I løpet av et år deltar Kronprinsesse Mette-Marit på en rekke litterære arrangementer, og variasjonen er stor - fra lesestund for barn i Slottsparken til store litteraturfestivaler. Mange bibliotek har fått besøk av Kronprinsessen, som også er beskytter for Norsk bibliotekforening..

I 2017 inntok Kronprinsessen rollen som ambassadør for norsk litteratur i utlandet. Dette var i oppkjøringen til Bokmessen i Frankfurt 2019, hvor Norge var gjestende hovedland. Kronprinsessen sto for åpningen av messen.

I rollen som litteraturambassadør vil Kronprinsessen åpne Den norske paviljongen under den internasjonale bokmessen i Kairo, som finner sted i januar 2024.

I Kronprinsessens litteraturengasjement står likevel ett arrangement i en særstilling: Litteraturtoget. De siste årene har Kronprinsessen lagt ut på en litterær togreise hver vår, med arrangement på bibliotek og litteraturhus under veis.

Kronprinsessen under forberedelser til Litteraturtoget 2018 hjemme på Skaugum. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook