Hopp til hovedinnhold

Our Ocean i Oslo

Hva kan verdenssamfunnet gjøre for å sikre renere hav og en bærekraftig utnyttelse av ressursene? Kronprinsen fulgte den store havkonferansen Our Ocean som avsluttet i Oslo i ettermiddag. 

24.10.2019

Havet og ressursene i havet er truet av forsøpling og klimaforandringer. Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon deltok på Our Ocean i dag. Regjeringen er vertskap for den internasjonale konferansen, som samler 500 ledere og forskere fra alle verdenshjørner. Forskerne spiller en stor rolle for å få frem kunnskapen som skal sette oss i stand til å hindre ytterligere forsøpling og overbeskatning av verdenshavene.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide åpnet konferansen i går. Kronprins Haakon holdt dagens åpningstale, der han blant annet formidlet noen av sine inntrykk fra reisen til Stillehavet tidligere i år. Øystatene der er blant dem som nå møter effektene  klimaendringene har på havet.

Kronprins Haakons åpningstale på dag 2 av Our Ocean. Foto: Utenriksdepartementet

Kronprins Haakon la vekt på behovet for å bringe havet i balanse og det store potensialet for mat, arbeid og klimatiltak som ligger nettopp i havene. For til tross for alvoret i situasjonen, ser Kronprinsen også grunn til optimisme. I følge en fersk rapport kan en betydelig andel av kuttene i klimagasser verden må gjennomføre innen 2050 oppnås nettopp i havet.

Les Kronprinsens tale

Men vi må være åpne for endring, understrekte Kronprinsen. Endringer i måten vi lever på.

"To move the world in the right direction we must stay open to change that might include sacrificing ways of living that we have taken for granted. That can be daunting, but also exiting and rich on opportunity Ladies and gentlemen,
Because the ocean carries people, people must carry the ocean."
Kronprins Haakon

Kronprins Haakon møtte flere ministre, forskere og miljøaktivister under konferansen i dag. Norge som kystnasjon spiller en viktig rolle internasjonalt i arbeidet for renere hav. Sammen med åtte andre giverland, har Norge vært pådriver for å etablere Problue-fondet i Verdensbanken. Det skal bidra til rene og bærekraftige hav gjennom fiskeriforvaltning, bekjempelse av marin forsøpling, bærekraftig utvikling avhavnæringer og en helhetlig kystsone- og havforvaltning.

Ungdom med gode forslag

En egen ungdomskonferanse - Bootcamp- har gått parallelt med hovedkonferansen disse dagene. Der har det blitt arbeidet fram en rekke prosjekter med forslag til hvordan vi kan få renere hav. Kronprins Haakon fulgte med da flere av de 25 arbeidsgruppene presenterte sine forslag, og han fikk æren av å overrekke prisen til det beste prosjektet.

Kronprinsen delte ut premien til ungdommene som leverte det beste prosjektet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Søppel på Jernbanetorget

Før siste del av konferansen, besøkte Kronprins Haakon Jernbanetorget sammen med en gruppe ungdomsdelegater. Der er det nemlig åpnet en utstilling i anledning konferansen.

Hold Norge Rent leder prosjektet, som forteller historien om marin forsøpling som global miljøutfordring gjennom tekst, bilder, kunst, innovasjon, interaktivitet og marint avfall. 

Kronprins Haakon besøker utstillingen der marint søppel fra hele verden har funnet veien til Jernbanetorget. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Her vises avfall fra Atlanterhavet, Stillehavet, Middelhavet, Østersjøen, Mexicogolfen, Det indiske hav og Sørkinahavet. Alt er samlet inn gjennom 15 forskjellige strandryddeaksjoner rundt om i verden, forteller prosjektleder Joachim Engelstad.

Our Ocean Art Container er gratis for publikum og varer frem til og med lørdag 26. oktober.

Overleverte stafettpinnen

Our Ocean ble arrangert for første i gang i USA i 2014. Den daværende amerikanske utenriksministeren John Kerry var drivkraften bak konferansen. Our Ocean i Oslo er den sjette i rekken.

Frivillige forpliktelser er kjernen i Our Ocean-konferansene. Myndigheter, næringsliv og sivilt samfunn legger frem forpliktelser på de seks temaene klima, marin forurensing, vern av hav, bærekraftig fiskeri, maritim sikkerhet og blå økonomi.

Tidligere utenriksminister John Kerry var en drivkraft bak etableringen av Our Ocean-konferansene. Han var også på talerstolen i Oslo i dag. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

I 2018 var det Indonesia som sto som verskap for Our Ocean. I 2020 arrangeres den i Stillehavet: I ettermiddag overtok øystaten Palau stafettpinnen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook