Hopp til hovedinnhold

Samisk språkuke

Hans Majestet Kongen delte ut Språkløftets språkpris i regi av Sametinget i dag. Utdelingen inngår i markeringen av Samisk språkuke, som markeres med arrangementer over store deler av landet. 

24.10.2019

Målet med Samisk språkuke er å løfte statusen til de samiske språkene, og øke kunnskap om samiske språk og kultur i hele samfunnet. 

Kong Harald startet besøket på Karasjok grunnskole, der rektor Jan Gunnar Johansen tok i mot, godt hjulpet av blomsterbarn og representanter for elevrådet.

Kong Harald fikk blomster av Máret Isabell Aslaksdatter Skum og Sáve Májjá Gaup-Johansen da han kom til Karasjok Grunnskole. Foto: June Bjørnback/Ságat

Utstillinger 

Elevene på Karasjok grunnskole jobber mye med det samiske språket og har laget en egen utstilling i forbindelse med Samisk språkuke. Elevrådsrepresentantene Jana Linneá Sara Gulsrud og Mia Cecilie Siri Anti viste Kongen omkring i utstillingen.

Kongen fikk høre nærmere om bildene som prydet veggene i lokalet. De viste både skolens logo, illustrasjoner av de ulike månedene og reindrift.

Kong Harald ble vist omkring av Jana Linneá Sara Gulsrud og Mia Cecilie Siri Anti. Foto: Guri Varpe, Det kongelige hoff

Herfra gikk turen til idrettshallen der en rekke stands fortalte om hvordan samisk språk blir brukt i hverdagen - på alt fra skilt, t-skjorter og handlenett til bruksgjenstander av tradisjonelle materialer.

Besøket i idrettshallen ble avsluttet av 8. trinn som hadde laget sin egen rap - "Rápmi Kárášjohkii" - som handler om alt som er bra ved Karasjok.  

Kong Harald og sametingspresident Aili Keskitalo besøker stands i idrettshallen. Foto: June Bjørnback/Ságat

Språkpris for Snapchat-konto

Så var det tid for dagens hovedinnslag. Språkløftets språkpris er en helt ny pris initiert av Sametinget. Målet er å "hedre aktører, næringsliv eller foreninger som bidrar til synliggjøring av samiske språk lokalt og nasjonalt".

Ánne Márjá Guttorm Graven ble historiens aller første mottaker av prisen, som hun fikk for Snapchat-kontoen Snaepmie. 

Kongen med prisvinner Ánne Márjá Guttorm Graven og Sametingspresident Aili Keskitalo. Foto: June Bjørnback/Ságat

Guttorm Graven ønsket å skape et sted på sosiale medier der samisk kunne bli sett og hørt, og har brukt mye av sin fritid på å administrere kontoen. Alle som snapper på kontoen må gjøre det på ett av de samiske språkene.

– Snaepmie har gjort at samisk er blitt synlig på sosiale medier. Unge som ellers ikke ville ha hørt eller kommunisert på samisk, har fått en kanal hvor dette er mulig, sa sametingspresident Aili Keskitalo.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook