Hopp til hovedinnhold

Feiret freden i nord

- I dag minnes vi alle dem som bidro til frigjøringen av Øst-Finnmark, sa Hans Majestet Kongen i dag. Det er 75 år siden lokalbefolkningen i nord kunne ønske sine sovjetiske frigjørere velkommen.

25.10.2019

Den 25. oktober 1944 kunne 3 500 mennesker som hadde søkt tilflukt fra krigshandlingene i gruvene sør for Kirkenes komme ut i dagen og hilse frigjørerne fra Den røde armé. I dag deltok Kong Harald i markeringen av 75-årsjubileet for frigjøringen av Øst-Finnmark. 

25. oktober 1944 kunne 3 500 skjult i gruvegangene ved Bjørnevatn komme ut og hilse frigjørerne fra Den røde armé. Foto: NTB scanpix - Arkiv

Brent jord

Høsten 1944 trakk den tyske okkupasjonsmakten seg sørover, ut av Finnmark og Nord-Troms. I områdene de forlot ble alt som kunne være til nytte for den framrykkende sovjetarmeen eller holde liv i mennesker ødelagt. To tredjedeler av befolkningen ble tvangsflyttet fra hjemmene sine. Omlag 23 000 gikk i skjul - i bortgjemte hytter og huler, under båthvelv - og i gruvegangene ved Bjørnevatn.

 Tyske soldater benyttet brent jords taktikk under tilbaketrekningen fra Finnmark. Bildet er sannsynligvis fra Kirkenes. Foto: NTB scanpix - Arkiv

Kong Harald hedret befolkningen i nord i dag:

- Tvangsflyttingen og nedbrenningen høsten 1944 påførte sivilbefolkningen i vår nordligste landsdel store lidelser. Jeg husker godt fortvilelsen over ødeleggelsene min farfar og far gav uttrykk for da de besøkte Finnmark etter krigen. Og som vi alle vet, var ikke lidelsene over med krigens slutt. Folket her i nord fortjener heder for sin store innsats med den møysommelige gjenoppbyggingen etter totalødeleggelsen.

"Folket her i nord fortjener heder for sin store innsats med den møysommelige gjenoppbyggingen etter totalødeleggelsen".

Den mistenkeliggjøringen mange i tillegg ble offer for etter krigen på grunn av sitt nære forhold til Russland, var en ekstra byrde i en allerede svært vanskelig tid.

Hedret frigjøringsstyrkene

Kong Harald og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov talte begge på torget i Kirkenes i dag, der det var kransenedleggelse ved Krigsmødremonumentet. Det var medlemmer av Garnisonen i Sør-Varanger som bar kransen fram. Nordflåtens kor og Hærens musikkorps framførte både den norske og den russiske nasjonalsangen.

Nedleggelsen ble etterfulgt av ett minutts stillhet. 

"Jeg vil gjenta det som står på minnesmerket over falne sovjetiske soldater på Vestre gravlund i Oslo: "Norge takker dere". Dette står hugget i stein.

Seks tusen sovjetiske soldater mistet livet i sluttkampene om nordområdene. 100 000 russiske krigsfanger ble sendt til leire i Norge, og 13 000 døde her.

- Norge vil aldri glemme sovjetarmeens krigsinnsats, sa Kongen. - Vi vet hvilke tap og ofre den krevde. De mange soldatene som deltok på sovjetisk side er også våre helter. Begivenhetene for 75 år siden gir kraft og inspirasjon til naboskapet som i århundrer har vært preget av fred mellom våre to land.

Kransenedleggelse ved Krigsmødremonumentet i Kirkenes. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Kong Harald understreket hvor viktig det gode samarbeidet er:

- Nettopp gjennom samarbeid kan vi best hedre minnet til alle dem som bidro til frigjøringen av Øst-Finnmark for 75 år siden, på norsk og sovjetisk side. Vi deler ikke bare en grense her i nord. Vi deler også interesser og fremtidshåp.

"Nettopp gjennom samarbeid kan vi best hedre minnet til alle dem som bidro til frigjøringen av Øst-Finnmark for 75 år siden, på norsk og sovjetisk side. Vi deler ikke bare en grense her i nord. Vi deler også interesser og fremtidshåp."

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov legger ned krans foran minnesmerket over falne sovjetiske soldater i Kirkenes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

Senere la utenriksministrene Sergej Lavrov og Ine Eriksen Søreide krans ved minnesmerket over falne sovjetiske soldater. 

Medalje til veteraner 

Det ble delt ut to medaljer under jubileumslunsjen som avsluttet besøket i dag. Fylkesmannen i Finnmark, Elisabeth Aspaker, overrakte Regjeringens minnemedalje til Valentin Aleksandrovitsj Soldatov og Alf Rafaelsen. Minnemedaljen ble innført i 2015 og det er første gang en soldat fra Den røde armé får denne æresbevisningen. Soldatov la også ned krans på minnesmerket over de falne i dag, sammen med veteranen Nina Mikhailovna Danilkovitsj.

Valentin Soldatov tjenestegjorde i den sovjetiske marinen og var bare 15 år gammel da han var med på å frigjøre Øst-Finnmark fra nazistene. Alf Rafaelsen var 16 da han meldte seg til tjeneste. I dag er de to krigsveteranene henholdsvis 90 og 91 år gamle.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook