Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk fra Slovenia

Kongeparet ønsket Slovenias president, Hans Eksellense herr Borut Pahor, velkommen i dag. Det er første gang en slovensk president er på statsbesøk til Norge, og Kongeparet er vertskap for besøket. 

06.11.2019

President Pahors besøk er en gjenvisitt etter Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonjas besøk til Slovenia i 2011.

Velkomst på Slottsplassen

Presidenten ankom Slottsplassen klokken 11.00 i formiddag, ledsaget av Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon.

Fra sin plass på ærespaviljongen utenfor Slottet hørte Kongen og Presidenten den norske og den slovenske nasjonalsangen. Deretter inspiserte President Pahor æresgarden før Kong Harald presenterte ham for representanter for det offisielle Norge.

President Pahor inspiserer æresgarden, ledsaget av Kong Harald. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Representanter for det slovenske miljøet i Norge var møtt fram på Slottsplassen, og det ble anledning til å hilse på noen av dem før det bar inn på Slottet for offisiell fotografering i Fugleværelset. 

Utveksling av gaver er en del av tradisjonen under statsbesøk, og gavene var lagt fram i Den hvite salong. President Pahor hadde blant annet med et sett med helt spesielle slovenske fluer til Kong Harald. Kongen er som kjent en ivrig fluefisker. 

Gavene som ble utvekslet under statsbesøket var lagt fram i Den hvite salong. Presidenten hadde med slovenske ski til Kronprins Haakon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Kransnedleggelse 

Det er tradisjon at statsoverhoder som kommer på statsbesøk til Norge legger ned krans ved nasjonalmonumentet på Akershus festning. Monumentet er reist til minne om dem som falt under 2. verdenskrig, og både Kongen og Dronningen ledsaget Presidenten til seremonien.

Etter kransnedleggelsen besøkte President Pahor Stortinget der han møtte med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen, før Kongeparet inviterte til offisiell lunsj på Det kongelige slott.

Slovensk design

I ettermiddag fikk Kongeparet og Presidenten anledning til å se utstillingen We’re Open! som hadde sin offisielle åpning i dag. Utstillingen viser moderne slovensk møbeldesign, og står i Kunsthall Oslo fram til 25. november. 

Kongeparet og President Borut Pahor besøker den slovenske designutstillingen "We're open" på Kunsthall Oslo. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Det er Kreativt senter ved Slovenias Museum for Arkitektur og Design i Ljubljana som står bak utstillingen. Mika Cimolini leder programmet ved Kreativt senter og viste gjestene omkring. Både godt etablerte designere og nye stemmer er representert i utstillingen, og flere av dem var til stede under dagens besøk. Verkene favner både det tradisjonelle og det futuristiske, med inspirasjon fra folklore og håndverkstradisjon side om side med resirkulerte materialer, hyperlett karbon og 3D-printing.

Fra Kunsthall Oslo reiste President Pahor for å møte statsminister Erna Solberg. 

Gallamiddag

I kveld holder Kongen og Dronningen gallamiddag på Slottet til ære for Presidentens besøk.

Dronning Sonja og Kronprins Haakon ankommer kveldens gallamiddag. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Bordene i Store spisesal er dekket til 180, og gjestene går til bords klokken 20.00. Både Kong Harald og President Pahor vil tale under middagen.

Kong Haralds tale

 

Fakta

Fakta om Republikken Slovenia

Hovedstad: Ljubljana
Største byer: Ljubljana, Maribor og Celje.

Størrelse: 20 273 km²
Befolkning 2018: Noe over 2 millioner
Offisielt språk: Slovensk, men med italiensk og ungarsk som tillegg i enkelte grensekommuner.

Styresett: Republikk

Statsoverhode 2019: President Borut Pahor
Statsoverhode 2011: President Danilo Türk

Det har vært diplomatiske forbindelser mellom Slovenia og Norge siden 1992, og forholdet er svært godt. Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja avla statsbesøk til Slovenia i mai 2011 - det første fra Norge til Slovenia. Tidligere president Milan Kučan besøkte Norge i 1997, og ble da tatt i mot av Kong Harald i audiens.

Handelen mellom Norge og Slovenia er økende.

Kilde: UD

Kong Harald og Dronning Sonja tar i mot President Borut Pahor på Slottsplassen. Kronprins Haakon ledsaget President Pahor fra flyplassen til Slottet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook