Hopp til hovedinnhold

Tradisjonen med Afternoon Tea

Den 26. november kommer eldre ildsjeler til Slottet, invitert på "Afternoon Tea". Her kan du lære mer om denne britiske tradisjonen som Dronning Maud hadde med seg til Slottet i 1905.

19.11.2019

Det tradisjonelle tidspunktet for Afternoon Tea er mellom klokken 15.00 og 17.00. I Kong Haakon og Dronning Mauds tid på Slottet ble Afternoon Tea servert klokken 17.00, gjerne i Speilsalen som var Dronning Mauds "Drawing Room". Til dette britiske teritualet serveres det sandwicher, scones med syltetøy, marmelade, clotted cream og småkaker.

Kulturhistoriker Nina Høye og Slottets hovmester Simon Winter forteller om Afternoon Tea. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Afternoon Tea blir et eget måltid 

Tedrikking i England går helt tilbake til 1662. Da ble te introdusert ved hoffet av den portugisiske prinsessen Catherine av Braganza, gift med Kong Charles II.

Midt på 1800-tallet var te blitt utbredt i England, og ettermiddagste utviklet seg til å bli et eget måltid. I følge tradisjonen var det en av Dronning Victorias hoffdamer, hertuginnen av Bedford, som grunnla ritualet. Overklassen spiste middag sent, og hertuginnen fikk sendt opp brød med smør, kjeks og kaker til påkledningssrommet sitt som et mellommåltid. Måltidet ble ledsaget av en kopp darjeeling-te. Hertuginnen begynte å invitere venner til ettermiddagste, og selv Dronningen tente på ideen.

Vi har dekket et bord i Dronning Sonja KunstStall som står fram til og med 26. november. Serviset tilhørte opprinnelig Dronning Mauds foreldre, Kong Edward og Dronning Alexandra av Storbritannia. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Etterhvert utviklet ettermiddagsteen seg til en elegant seremoni med mange retter og serveringsutstyr i sølv og porselen. Særlig sosietetskvinner kledde seg opp og besøkte hverandre til små teselskap. Da Dronning Victoria begynte å holde denne typen selskap ble de større og mer formelle. Etter hvert ble Afternoon Tea også vanlig i middelklassen.

Etter hvert ble måltidet også opphav til en helt ny type kjole - en "tea gown". Dette var et mindre formelt antrekk, ofte brukt uten korsett, som man kunne bruke hjemme og i mindre teselskap om ettermiddagen.

High Tea og Cream Tea

Afternoon Tea er ikke det samme som High Tea eller Cream Tea.

High Tea serveres senere, mellom klokken 17.00 og 19.00, og er et substansielt måltid som gjerne består av en varm forrett, bakverk og te, og opprinnelig ble inntatt av arbeiderklassen etter en lang dag med hardt arbeid. En teori rundt navnet "High Tea" er at måltidet ble inntatt rundt et bord der man satt på høye stoler, i motsetning til Afternoon Tea, der man satt mer behagelig tilbakelent i lenestoler og myke sofaer.

Cream Tea er den letteste varianten med te, scones, clotted cream og jordbærsyltetøy. Servert med friske jordbær, kalles denne varianten Strawberry Tea.

Her kan du finne oppskrift på scones slik de serveres på Slottet i dag:

Oppskrift på scones

Viderefører tradisjonen

Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja viderefører tradisjonen med Afternoon Tea når de inviterer eldre ildsjeler til ettermiddagste, riktignok ikke i Speilsalen, men i Store festsal. I tre år, første gang i 2014, har omlag 70 eldre ildsjeler blitt invitert til Afternoon Tea på Slottet. På denne måten ønsker Kongeparet å hedre den frivillige innsatsen som gjøres av aktive eldre over hele landet.

Afternoon Tea i Store festsal: Kongeparet hedrer eldre ildsjeler for deres store innsats. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Den 26. november 2019 arrangeres det Afternoon Tea på Slottet for fjerde gang i nyere tid. På denne datoen ville Dronning Maud ha fylt 150 år.

Overhoffmesterinnens te

Tidligere ble det også invitert til "Overhoffmesterinnens te" på Slottet. Dette var et arrangement som fant sted i Store og Lille festsal, med det diplomatiske korpset som gjester. Der fikk gjestene servert te stående og minglet for å bli kjent før den årlige diplomatmiddagen.

Buckingham Palace

Hennes Majestet Dronning Elizabeth inviterer til teselskap i hagen ved Buckingham Palace tre ganger i året og ett i hagen ved Holyrood House i Skottland. Til sammen har selskapene 30 000 gjester. Ved hvert teselskap på Buckingham Palace serveres det 27 000 kopper te, 20 000 sandwicher og 20 000 kakestykker. De inviterte er ildsjeler som har gjort en spesiell innsats, en klar parallell til Afternoon Tea på Slottet. 

Dronning Sonja KunstStall

I KunstStallen står nå utstillingen "Drømmen om Norge. Kong Haakon og Dronning Maud i De kongelige samlinger". I anledning 150-årsdagen for Dronning Mauds fødsel, har vi dekket et flott Afternoon Tea-bord, som er å se for alle som besøker KunstStallen til og med Dronning Mauds fødselsdag, 26. november.

Oppdekning i KunstStallen. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

Serviset tilhørte Dronning Mauds foreldre, Kong Edward og Dronning Alexandra av Storbritannia. Den 20. november klokken 14.00 er det også anledning til å høre kunsthistoriker Nina Høye og Slottets konditor, Eline Haugesten Gulbrandsen fortelle om tradisjonen. Arrangementet er en del av utstillingen, og inngår i den vanlige inngangsbilletten.

 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook