Hopp til hovedinnhold

Hedret ildsjelene

I dag ønsket Kongeparet 64 eldre ildsjeler velkommen til Afternoon Tea på Slottet. Sammen med Prinsesse Astrid, fru Ferner hedret de innsatsen som gjøres av aktive eldre over hele landet.

26.11.2019

Gjestene kommer fra alle landets fylker og representerer et vidt spekter av interesser og engasjement. Idrett, kultur, lokalhistorie, politikk, sosialt arbeid og undervisning er noen av temaene disse aktive eldre har engasjert seg i. 

Det er ikke alle som har muligheten til å være så aktive i høy alder. Men dagens gjester har både muligheten og viljen til å gi av sin tid.

Samlet til Afternoon Tea i Store festsal. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

- Dere er av stor verdi for lokalsamfunnene deres, og en inspirasjon for andre – i alle aldre, sa Kong Harald i dag.

Tradisjonen Afternoon Tea

Det var Kong Haralds engelske bestemor, Dronning Maud, som brakte tradisjonen med Afternoon Tea til Slottet - dette britiske teritualet med sandwicher, scones og småkaker. 

Les mer om Afternoon Tea

I dag er det 150 år siden Dronning Maud ble født. Til hennes ære og i anledning dagens arrangement er det dekket et Afternoon Tea-bord i Dronning Sonja KunstStall - midt i utstillingen "Drømmen om Norge. Kong Haakon og Dronning Maud i De kongelige samlinger". 

Mange av dagens gjester benyttet anledningen til å besøke utstillingen før arrangementet på Slottet tok til. Der fikk de både en orientering i utstillingen og en innføring i tradisjonen de i dag er en del av.

Bjørg Skinnes Solheim fra Vegårshei og Oline Dalen fra Froland besøkte KunstStallen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Inne på Slottet fikk gjestene også en omvisning i noen av Slottets viktigste saler og rom, før klokken nærmet seg 15.00 - den tradisjonelle tiden for Afternoon Tea.

Møte med Kongeparet 

I Slottets Store festsal var bordene dekket og dekorert med Dronning Mauds yndlingsblomst, rosa nelliker. Alle hilste på Kong Harald, Dronning Sonja og Prinsesse Astrid før de fant sine plasser ved bordene.

Kong Harald ønsket sine gjester velkommen med noen velkomstord før måltidet. Han understreket hvor viktig ildsjelenes innsats er for samfunnet de er en del av, og pekte på hvilken stor ressurs de representerer:

- Forskere mener at de første menneskene som helt naturlig vil bli 200 år gamle, allerede er født. Desto viktigere er det at denne store delen av befolkningen som både kan og vil, får brukt ressursene sine – også etter at arbeidslivet er avsluttet, sa Kongen.

Delte erfaringer

Til te og munngodt gikk samtalen rundt bordene. To av ildsjelene delte også sine erfaringer fra podiet. Det var Aage Haukø fra Rørvik i Trøndelag og Aud Gunnestad fra Sande i Vestfold som fortalte om sitt allsidige arbeid til beste for både unge og eldre.

Bjørn Eidsvåg sto for det musikalske og fikk blomster av Dronningen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Bjørn Eidsvåg sto for det musikalske med Floden, Skyfri himmel og Eg ser.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook