Hopp til hovedinnhold

Skoleprisen til Stigeråsen skole

For 14. gang delte Hennes Majestet Dronningen ut Dronning Sonjas skolepris i dag. Årets vinner er Stigeråsen skole som ligger i Gulset bydel i Skien kommune.

02.12.2019

Dronning Sonjas Skolepris tildeles hvert år en skole som har utmerket seg ved å praktisere likeverd og inkludering. Prisen ble etablert i 2006 etter initiativ fra Dronningen, som selv deler ut prisen under et besøk til skolen. I år gikk prisen til Stigeråsen skole i Skien. 

Dronningen ble tatt i mot av rektor Kim Aas, skoleinspektør Dorthe Naur og Elevrådslederne Jørgen Bjerkøen og Maram Alayoubi. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner og juryleder for Dronning Sonjas skolepris, Inga Bostad var også på plass på Stigeråsen skole. 

Før utdelingen av prisen fikk Dronningen en innholdsrik omvisning på skolen. Sammen med rektor og representanter fra elevrådet fikk hun se blant annet skolens bibliotek og aktivtetsrom hvor elevene får prøve seg på redesign av klær og sykler.  

Dronningen fikk en varm velkomst av de over 300 elevene ved Stigeråsen skole. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff.

Årets vinner: Stigeråsen skole

14 skoler var i år nominert til Dronning Sonjas skolepris. Juryen har lagt vekt Stigeråsens langsiktige og helhetlige arbeid for å skape en inkluderende og god skole for alle, og skolens vide perspektiv på sin rolle i lokalsamfunnet. 

Stigeråsen skole ligger i Gulset bydel i Skien kommune. Skolen er en barneskole med ca. 300 elever med mange ulike nasjonaliteter. 

Skolen har en målsetting om å være mer enn en skole og er opptatt av at alle elever skal oppleve å bli sett, være inkludert og kjenne trygghet. De arrangerer blant annet gratis fritidsaktiviteter etter skoletid tre dager i uken, som gjør at også de elevene som vanligvis ikke er med på fritidsaktiviteter får et inkluderende tilbud.

I skolens kjeller fikk Dronningen se hvordan elevene jobber med visuell kunst og trykk. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff.

Utlån av sportsutstyr og leker er også en del av arbeidet for å normalisere hverdagen for de mest sårbare elvene, noe som derigjennom medvirker til å utjevne sosiale forskjeller. I samarbeid med eiendomsavdelingen i kommunen har skolen også pusset opp et tilfluktsrom til et bursdagsrom som alle kan låne gratis, et tilbud som har vært en stor suksess. 
 

Dronningen delte ut prisen

Selve prisutdelingen fant sted i gymsalen på skolen. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner og juryleder Inga Bostad talte, og elevene underholdt med musikalske innslag. Dronningen delte ut prisen på 250.000 kroner og et trykk, laget av dronningen selv.  Besøket ble avsluttet med lunsj i personalrommet. 

Fakta

Dronning Sonjas Skolepris

Prisen ble etablert i 2005 etter initiativ fra Dronning Sonja. Den deles ut annet hvert år* til en skole som har utmerket seg ved å praktisere likeverd og inkludering på en fullverdig måte. Fram til 2021 delte Dronningen selv ut prisen ved et besøk på skolen.

Vinnerskolen får 250 000 kroner og et kunstverk utformet av Dronningen. 

Fra 2023 overtok Kronprins Haakon skoleprisen og vil foreta utdelingene på Dronningens vegne. Hans første utdeling av Dronning Sonjas Skolepris vil finne sted 30. november på Storhamar videregående skole.

Det er Utdanningsdirektoratet som administrerer prisen og oppnevner en jury. Statsforvalterne nominerer skoler fra hvert fylke.

Kriterier for tildeling:

  • Skolen arbeider langsiktig, systematisk og kunnskapsbasert med elevenes læringsmiljø.
  • Skolen praktiserer likeverd og inkludering på en slik måte at hver enkelt elev opplever å bli verdsatt i et miljø preget av medvirkning, trygghet og fellesskap.
  • Skolen kjennetegnes ved positive relasjoner mellom elevene og de ansatte, og elevene imellom – og ved et godt samarbeid mellom skole og hjem.

Likeverd betyr at alle elever skal få oppleve at de møtes på en likestilt og verdig måte. Inkludering som er et videre begrep enn integrering, betyr at alle skal oppleve at de er anerkjente deltakere i skolefellesskapet.


*Inntil 2019 ble prisen delt ut hvert år.

Dronning Sonja besøker elever og lærere på Fagerlund skole (Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook