Hopp til hovedinnhold

Nobels Fredspris 2019

I dag mottok Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali Nobels Fredspris i Oslo rådhus. Både Kongeparet og Kronprinsparet var til stede under den høytidelige seremonien.

10.12.2019

Den 11. oktober i år offentliggjorde Den Norske Nobelkomitéen sin beslutning om Nobels Fredspris for 2019:

- Den Norske Nobelkomité har bestemt at Nobels Fredspris for 2019 skal gå til Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali for hans innsats for fred og mellomstatlig samarbeid, og da særlig for hans avgjørende initiativ for å løse grensekonflikten med nabolandet Eritrea. Prisen er også en anerkjennelse til alle krefter som arbeider for fred og forsoning i Etiopia og det østlige og nordøstlige Afrika. 

Kongeparet og Kronprinsparet inntar sine plasser for seremonien i Oslo rådhus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tradisjonen tro var både Deres Majesteter Kongen og Dronningen og Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen til stede da Abiy Ahmed mottok utmerkelsen.

Høytidelig seremoni

Lederen av Den Norske Nobelkomité, Berit Reiss-Andersen, utdypet komitéens begrunnelse for tildelingen. 

Nobelkomitéens leder, Berit Reiss-Andersen, utdyper tildelingen av prisen til Abiy Ahmed Ali. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Fred i den langvarige grensekonflikten med nabolandet Eritrea står i sentrum for tildelingen. Prinsippene for fredsavtalen ble utarbeidet i nært samarbeid med Eritreas president Isaias Afwerki.

– Den norske Nobelkomiteen har full forståelse for at fred er noe som skapes sammen med andre. Vi har valgt å gi fredsprisen til deg alene fordi vi mener at du personlig har utgjort en ekstraordinær forskjell på flere områder, understrekte Reiss-Andersen.

Abiy Ahmed Ali mottar Nobels fredspris. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nobelkomiteens leder pekte på hvordan statsminister Abiy Ahmed også har engasjert seg i freds- og forsoningsprosesser i andre land, og demokratiserende tiltak hjemme i Etiopia. Der har han gitt amnesti til flere tusen politiske fanger, avviklet pressesensuren, legalisert opposisjonsgrupper, avsatt korrupsjonsmistenkte ledere, og økt kvinners innflytelse i etiopisk politikk og samfunnsliv. Snart skal det avholdes frie valg i Etiopia.

Nobelkomiteens begrunnelse

Til stående applaus

Etter overrekkelsen holdt Abiy Ahmed sitt nobelforedrag, der han åpnet med å understreke den sentrale rollen Eritreas president har spilt i fredsprosessen:

– Jeg tar imot denne prisen på vegne av befolkningen i både Etiopia og Eritrea, særlig dem som har ofret livet i fredens tjeneste. Jeg tar imot denne prisen på vegne av min samarbeidspartner og fredsbror, president Isaias Afeworki, som med sin velvilje, tillit og engasjement spilte en avgjørende rolle for å få slutt på den fastlåste situasjonen mellom våre to land.

Abiy Ahmed holder sitt nobelforedrag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Abiy Ahmed holdt en personlig tale, der han delte sine egne erfaringer med krigens grusomheter. – Krig er selve innbegrepet av helvete på jord for alle som er involvert. Jeg vet det for jeg har vært der og kommet tilbake. 

– Vi har et gammelt ordtak. Dette ordtaket finnes i mange afrikanske språk, og det betyr at "Hvis du vil ha en fredelig natt må også naboen din få en fredelig natt".

Fredsprismottakeren avsluttet sitt foredrag til stående applaus fra hele salen.

 Stående applaus for mottakeren av Nobels Fredspris. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Audiens

Før utdelingen tok Kong Harald imot Abiy Ahmed i audiens på Det kongelige slott. Både Dronningen og Kronprinsparet var til stede.

Audiens på Det kongelige slott er en del av det faste programmet for nobelprismottakeren. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Barnas fredsprisfest

Redd Barna feirer fredsprisen på sin egen måte. Gjennom 23 år har de organisert en egen fredsprismarkering for barn, der barna selv står for viktige deler av planleggingen. I år var det 13 tolvåringer fra Grünerløkka, Kampen og Vålerenga skole som sto bak arrangementet på Nobel Fredssenter.

Etiopias fredsminister Muferiat Kamil ble intervjuet under Redd Barnas Fredsprisfest. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kronprins Haakon, Etiopias fredsminister Muferiat Kamil og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein var blant gjestene i dag.

Fortsetter i kveld

Utover kvelden står flere faste innslag i nobelfeiringen på programmet. Fredsprismottakeren hedres med fakkeltog gjennom Oslo, fra Jernbanetorget til Grand hotel. Der finner også den tradisjonsrike fredsprisbanketten sted i kveld. Både Kongen og Dronningen, Kronprinsen og Kronprinsessen vil være til stede.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook