Hopp til hovedinnhold

Ari Behn bisatt

I ettermiddag ble Ari Mikael Behn bisatt fra Oslo domkirke. Oslos biskop Kari Veiteberg forrettet under gudstjenesten i en kirke fylt av familie og venner.

03.01.2020

Kongeparet, Kronprinsfamilien og Prinsesse Astrid, fru Ferner var blant de mange som deltok sammen med Ari Behns foreldre og søsken, Prinsesse Märtha Louise og hennes tre døtre med Ari Behn: Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah.

Hans Kongelige Høyhet Prins Daniel av Sverige og Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Laurentien av Nederland deltok også ved bisettelsen, i tillegg til statsminister Erna Solberg og representanter for det offisielle Norge.

Biskop Kari Veiteberg forrettet under bisettelsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Etter familiens ønske var Oslo domkirke åpnet for alle som ønsket å delta.

Tonene av Franz Schuberts «Ave Maria» innledet seremonien.

Minneord

Det var noen av Ari Behns aller nærmeste som holdt minneord over ham i dag. Hans foreldre, hans søsken og hans eldste datter, Maud Angelica delte minner om sin sønn, bror og far.

Foreldrene Marianne Behn og Olav Bjørshol, holder minneord. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Maud Angelica tok utgangspunkt i portrettet hun hadde tegnet av sin far som julegave, og fortalte om hvilken fantastisk og entusiastisk støtte han alltid hadde vært for henne og søstrene i alt de foretok seg. - Du fikk oss til å føle en uendelig styrke og glede, sa hun. - Du fikk oss til å føle at vi kunne bli hva som helst. - Du var alltid så stolt over oss. Vi var også så stolte av deg.

I dag ble portrettet plassert på kisten, og var også trykket i programmet for seremonien. 

Maud Angelica snakket også om savnet og holdt en sterk appell til alle som har det vanskelig: Det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan og vil hjelpe. Be om hjelp. Det er styrke, ikke svakhet.

Kunstneriske innslag

Oslo domkirkes organist Kåre Nordstoga ga seremonien tonefølge sammen med sangere fra Oslo domkor. Det var også flere soloopptredener under gudstjenesten. Sigvart Dagsland framførte «Alt eg såg» og fiolinisten Mari Samuelsen spilte Ennio Morricones vakre «Gabriels obo».

Tekstlesere var Elisabeth Thorsen, Kåre Conradi og Dennis Storhøi.

Dennis Storhøi leste fra 1. korinterbrev: Størst av alt er kjærligheten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix  Kisten ble båret ut til tonene fra «Passacaglia i c-moll» av Johann Sebastian Bach. Seremonien ble avsluttet med klokkespill. Det var Laura Marie Rueslåtten som spilte Jon Håtuns «Arie for Ari». 

Båren bæres ut av far Olav Bjørshol, bror Espen Bjørshol, svoger Christian Udnæs, Kronprins Haakon, og nevøene Ask og Isak. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Varm støtte

Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag. I tiden etter at dødsfallet ble kjent, har mange uttrykt sin medfølelse gjennom hilsener, lys og blomster. Ari Behns nærmeste har takket for all varme og støtte i denne tunge tiden. Hans Majestet Kong Harald sa det slik i sin tale til det norske folk nyttårsaften:

Det har varmet å oppleve folks medfølelse og tente lys på Slottsplassen. Det er trøst i alle de gode minnene og vakre ordene som har blitt formidlet om pappaen til tre av våre kjære barnebarn.

Av og til er ikke livet til å holde ut. For enkelte blir det så mørkt at ingenting hjelper. Ikke engang kjærligheten til sine aller nærmeste. Noen ser ingen annen utvei enn å forlate livet. De som står igjen må leve videre. Fattigere – uten den de var glad i.

Vi vet så lite om det som skal møte oss. Uvissheten gjør oss alle sårbare. Det beste vi kan gjøre, er å være der for hverandre, se hverandre, huske å gi hverandre de gode ordene. Og bære hverandre om det trengs.

Mange har tent lys på Slottsplassen til minne om Ari Behn. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Mental helse og andre organisasjoner som bistår mennesker i krise forteller om stor pågang fra personer som søker noen å snakke med i dagene etter Ari Behns død.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook