Hopp til hovedinnhold

Barneboktog til Deichman Bjørvika

Over 850 barn fra skoler i Oslo sentrum flyttet i dag hele 6000 bøker fra det gamle Hovedbiblioteket på Hammersborg til nye Deichman Bjørvika. I Bjørvika ble barna tatt imot av Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen. 

16.01.2020

28. mars åpner dørene til Deichman Bjørvika. Prosessen med å flytte bøker er i gang og i den anledning har Barnas flyttebyrå, bestående av skoleelever 2. til 5. klasse fra Ila skole, Bolteløkka skole, St. Sunniva og Møllergata skole, i dag båret bøker fra barneboksamlingen på Hammersborg til det nye biblioteket i Bjørvika.

6000 bøker

På ryggen bar barna fargerike sekker fylt med bøker fra barneavdelingen. Toget gikk fra Deichman Hovedbiblioteket på Hammersborg, bortover Akersgata, ned Oslos paradegate Karl Johan, over Christian Frederiks plass på sjøsiden av Oslo S før det ankom Deichman Bjørvika – midt mellom Oslo S og Operaen. 

Utenfor Deichman Bjørvika ble barna tatt imot av Kronprinsesse Mette-Marit. Kronprinsessen er Norsk bibliotekforenings høye beskytter og har engasjert seg for litteratur og leseglede gjennom mange år, ikke minst gjennom sine fem litteraturtog i Norge og litteraturtog i Tyskland.

Kronprinsesse Mette-Marit tok imot barnetoget da de ankom Deichman Bjørvika. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix.

Inne i det nye biblioteket hjalp Kronprinsessen barna med å plassere bøkene i bokhyller i første etasje. 

Barna fikk også høre mer om Kronprinsessens store interesse for bøker gjennom mange år: 

Da jeg var liten, pleide jeg å gå på biblioteket med mamma hjemme i Kristiansand hver lørdag. Det var noe av det aller beste jeg visste! Jeg glemmer aldri følelsen av å få mitt eget bibliotekkort. Det var som en ny verden åpnet seg. En verden der jeg selv kunne bestemme hva som skulle skje, fortalte hun. 

Også sjef for Hovedbiblioteket, Merete Lie, og ordfører i Oslo kommune, Marianne Borgen, delte sin leseglede med de fremmøte barna. 

Avslutningsvis danset barna BlimE-dansen sammen med Selma Ibrahim fra NRK Super. 

På Hammersborg fikk barna utdelt fargerike sekker fylt med barnebøker. Neste stopp: Deichman Bjørvika. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix.

Deichman Bjørvika 

Deichman Bjørvika blir hele Oslos nye hovedbibliotek og skal huse 450.000 bøker.

Det rommer seks etasjer med litteratur, lese- og studieplasser, scener, kinosal og verksteder - for store og små. Biblioteket åpner dørene for publikum 28. mars 2020 klokken 13.00. 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook