Hopp til hovedinnhold

Kongen overrakte forskningspriser

Ulrik Wisløff mottok Nasjonalforeningen for folkehelsens Hjerteforskningspris i dag. Årets vinnere av Demensforskningsprisen er Anders Fjell og Kristine Walhovd.

04.02.2020

Hans Majestet Kongen delte ut prisene på vegne av organisasjonen han er beskytter for. Prisutdelingen fant sted i Det Norske Teatret i Oslo.

Trening som hjertemedisin

Professor Ulrik Wisløff kom fra toppidrettsområdet. Han «kastet inn en brannfakkel i hjerteforskningsmiljøet på en tid da det var en vanlig oppfatning at hjertepasienter trengte å hvile og unngå høy belastning på hjertet», skriver Nasjonalforeningen i sin presentasjon av prisvinneren.

Wisløff hadde troen på trening og høy puls som gunstig for hjertesyke. Under verdenskongressen til American College of Sport Medicine i år 2000 presenterte han treningsresultater fra rotter med hjerteinfarkt og hvordan de hadde fått dem til å trene og hvor bra det var for hjertene deres.

Kong Harald sammen med vinnerne av Nasjonalforeningen for folkehelsens forskningspriser - Anders Fjell (t.v.), Ulrik Wisløff og Kristine Walhovd. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

I 2008 ble Ulrik Wisløff professor ved NTNU og bygget opp Cardiac Exercise Research Group, som i dag har mer enn 50 ansatte.

«Resultatene av Ulrik Wilsøffs forskning har ført til direkte endringer i klinisk praksis internasjonalt, når det gjelder trening og fysisk aktivitet ved hjertesykdom», skriver Nasjonalforeningen.

Kunnskap om hjernens utvikling

Årets Demensforskningspris går til Senter for livsløpsendringer i hjerne og kognisjon ved Universitetet i Oslo. Senteret ledes av professorparet Anders Martin Fjell og Kristine Beate Walhovd.

Forskningssenteret har fått internasjonal oppmerksomhet og representerer en ny innfallsvinkel til forskning på demens. Den viktigste risikofaktoren for demens er aldring, derfor er det hjernens aldringsprosess som opptar forskerne.

Kong Harald gratulerer Kristine Walhovd med Nasjonalforeningens Demensforskningspris. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

«Senter for livsløpsendringer i hjerne og kognisjon har de siste ti årene vært i forskningsfronten på områdene aldring, kognisjon, demens og endringer i hjernen. Gjennom sin forskning har senteret bidratt til grunnleggende kunnskap om hjernens utvikling», heter det blant annet i begrunnelsen for prisen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook