Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk til Jordan

I dag ble Deres Majesteter Kongen og Dronningen ønsket velkommen til Jordan av Deres Majesteter Kong Abdullah II og Dronning Rania. Det er første gang Kongeparet er på statsbesøk i Midtøsten

02.03.2020

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Hussein bin Abdullah deltok også under velkomstseremonien, som fant sted utenfor Al Husseiniya-palasset i Amman.

Besøket markerer både at Norge og Jordan i 2019 hadde hatt diplomatiske forbindelser i 50 år og at det var 25 år siden Norge opprettet ambassade i Amman. Det er også 20 år siden Kong Abdullah og Dronning Rania avla statsbesøk til Norge.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og næringsminister Iselin Nybø ledsager Kongeparet under statsbesøket.

Kong Harald og Kong Abdullah inspiserer æresgarden utenfor Al Husseiniya-palasset. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Etter at den høytidelige seremonien var over, fortsatte de to kongeparene inn i palasset for offisiell gaveutveksling og samtaler. Kong Harald var også til stede da den norske og den jordanske delegasjonen møttes til samtaler etterpå. 

De to kongeparene og Kronprins Hussein møttes til samtaler etter velkomstseremonien. Foto: Muhammad Hamed, Reuters/NTB scanpix

Ett av temaene var Jordans store gjestfrihet overfor flyktninger fra Syria og andre land i regionen. Jordan har også en stor palestinsk befolkning. Norge støtter Jordan med humanitære midler for å bistå i denne innsatsen. Det gjelder særlig støtte til utdanning for å bidra til at de mange flyktningbarna kan få skolegang.

Sjømat på bordet

Handelen mellom Norge og Jordan har vært relativt liten, men eksporten av norsk sjømat har økt i omfang de siste årene. Midtøsten er en viktig del av en satsning på nye markeder, og næringsminister Iselin Nybø inviterte til sjømatlunsj for omlag 120 gjester i dag. Der kunne representanter for norske produsenter og eksportører møte jordanske importører, dagligvarekjeder og hoteller. 

Den norske kokken Sebastian Myhre sto bak måltidet, og gjennomførte også en workshop om norske råvarer for jordanske kokkestudenter søndag.

Muligheter for næringslivet

I ettermiddag talte Dronning Sonja under åpningen av et næringslivsseminar som utforsket spennende områder for mulig samarbeid mellom Jordan og Norge.

Dronning Sonja snakket blant annet om betydningen av likestilling da hun talte under næringslivsseminaret i Jordan. Foto: Tom Hansen, Hansenfoto.no

I delegasjonen fra Norge er selskap med interesse for energiproduksjon og -distribusjon godt representert. De møtte representanter for Jordan, som ønsker å satse mer på fornybar energi og har spesielt gode forutsetninger innen solenergi. 

Kreftforskning var tema for en annen bolk, der blant annet Oslo Cancer Cluster kom sammen med King Hussein Cancer Foundation for å diskutere et samarbeid om kliniske studier og kreftbehandling.

Med oldtidsbyen Petra og flere andre steder på UNESCOs verdensarvliste har Jordan fantastiske destinasjoner å by turister på. Flere norske turoperatører deltok i dag for å diskutere bærekraftig reiseliv.

Både Dronning Sonja og Dronning Rania er opptatt av likestilling og kvinners rolle i samfunnet. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Kvinner i arbeidslivet

Et eget delseminar så nærmere på kvinners frigjøring og deltakelse i arbeidslivet - et tema som ligger Dronningens hjerte nær. At både kvinner og menn deltar i arbeidslivet har vært avgjørende for økonomisk vekst og for etableringen av den norske velferdsstaten, påpekte Dronningen.  - Kvinners deltakelse i arbeidslivet har hatt større innvirkning på Norges økonomi enn våre inntekter fra olje og gass - tilsammen. 

"Women’s participation in working life has had a greater impact on Norway’s economy than our oil and gas revenues — together." 

Jordan har gjennomført viktige reformer de senere årene for å øke kvinners deltakelse, for lønnslikhet og mot diskriminering. 

- Norge støtter disse initiativene, sa Dronningen, og uttrykte håp om at Norge kan inspirere til ytterligere innsats ved å dele egne erfaringer på området. 

"Gender equality is not only a human right. It is also smart economics! Talents are distributed equally among men and women. Therefore, opportunities should be equal, too.

Jordanske kvinner er høyt utdannet, men blir ofte hjemmeværende når de gifter seg. Jordanske myndigheter har som mål å øke kvinnenes deltakelse i yrkeslivet.

Les hele Dronningens tale

Bankett

I kveld er Kong Harald og Dronning Sonja det jordanske Kongeparets gjester ved en offisiell bankett i Amman. Kronprins Hussein er også til stede under middagen.

I kveld holder Kong Abdullah og Dronning Rania en bankett i anledning statsbesøket. Foto: Tom Hansen, Hansenfoto.no

Statsbesøket fortsetter i morgen, da med integrering og interreligiøs dialog som viktige tema.

 

Fakta

Fakta om Det hasjemittiske kongedømmet Jordan

Hovedstad: Amman
Største byer: Amman og Zarqa

Styresett: Konstitusjonelt monarki
Statsoverhode 2020: Kong Abdullah II
Selvstendig stat fra 1946

Størrelse: 89 329 km² (Norge: 385 203 km²)
Befolkning 2020: ca 10,8 millioner
Offisielt språk: Arabisk
Naboland: Syria, Irak, Saudi-Arabia, Israel og palestinske områder.

Diplomatiske forbindelser mellom Norge og Jordan ble etablert i 1969, og Norge åpnet ambassade i Amman i 1994. Jordan opprettet ambassade i Oslo i 2017.

Forholdet mellom Norge og Jordan er godt. Kong Abdullah og Dronning Rania avla statsbesøk til Norge i 2000, og Kong Abdullah besøkte også Norge i 2010. 

Næringslivssamarbeidet har vært begrenset, men det ses nå på muligheter for samarbeid innen blant annet fornybar energi og turisme.


Kilde: UD

 

Velkomstseremoni i Amman. Kongeparet ønskes velkommen av Kong Abdullah, Dronning Rania og Kronprins Hussein. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook