Hopp til hovedinnhold

Avsluttet i oldtidsbyen Petra

Omgitt av sandklipper, midtveis mellom Rødehavet og Dødehavet, ligger oldtidsbyen Petra. Kongeparet avsluttet statsbesøket til Jordan ved et av verdens syv "nye" underverk.

04.03.2020

Flere steder i Jordan er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste, men Petra er det mest kjente - av UNESCO beskrevet som "en av de mest dyrebare kulturelle eiendeler i menneskehetens kulturarv".

Atkomsten til Petra skjer gjennom en kløft i fjellet. Den er 1,2 kilometer lang og bare tre-fire meter bred på det smaleste.

Atkomsten til Petra går gjennom en lang, smal kløft. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Til slutt kommer "al-Khazneh" - Skattkammeret - til syne. Det er en 40 meter høy fasade med søyler hugget ut i sandsteinen for mer enn 2 000 år siden, og det første møtet den besøkende får med oldtidsbyen. 

Petra dekker et stort område, og alt er ikke avdekket. I 2016 oppdaget arkeologer en stor, tidligere ukjent struktur under sanden. 

Petra kalles også "Rosebyen" på grunn av fargen på bergarten den er hugget ut i. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

En gammel handelsby

Petras røtter går 9 000 år tilbake, men byen hadde sin storhetstid fra omlag 300 år før Kristus til 200 år etter. Da hadde nabateerne sin hovedstad her - arabiske beduiner som etablerte Petra som handelssentrum. I år 106 ble Petra en del av Romerriket og nabateernes kongerike ble til den romerske provinsen Arabia Petraea. 

Tilgangen på vann var en viktig forutsetning for ørkenbyens suksess. Området styrtflommer, og arkeologene har funnet ut hvordan nabateerne tok vare på vannet gjennom dammer, cisterner og rør. Dermed kunne Petra holde ut lange perioder med tørke.

Nedgangen startet da mye av handelen begynte å gå sjøveien i stedet for langs de gamle karavanerutene gjennom ørkenen. I år 363 ble mye av byen og det så viktige vannsystemet ødelagt av et jordskjelv, og innbyggerne forlot etterhvert Petra.

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Den sveitsiske oppdageren Johann Burckhardt krediteres for å ha "gjenoppdaget" byen i 1812.

Stor turisme

De fleste av de antikkens syv underverk eksisterer ikke lenger. Men da listen over verdens syv "nye" underverk skulle kåres i 2007, fikk Petra sin plass på oversikten. Kåringen resulterte i en stor økning i antall besøkende, og nær en million turister besøker Petra hvert år.

Den enorme pågangen er en utfordring, i tillegg til stedets alder, erosjon og andre påkjenninger. Petra National Trust arbeider med et stort antall lokale og internasjonale organisasjoner på ulike prosjekter som bidrar til å beskytte og bevare Petra.

 
Deres Majesteter Kongen og Dronningen rundet av statsbesøket til Jordan i Petra, der de også møtte norsk og jordanske medier til et avsluttende pressemøtet. Besøket var deres 50. statsbesøk.

 

Fakta

Fakta om Det hasjemittiske kongedømmet Jordan

Hovedstad: Amman
Største byer: Amman og Zarqa

Styresett: Konstitusjonelt monarki
Statsoverhode 2020: Kong Abdullah II
Selvstendig stat fra 1946

Størrelse: 89 329 km² (Norge: 385 203 km²)
Befolkning 2020: ca 10,8 millioner
Offisielt språk: Arabisk
Naboland: Syria, Irak, Saudi-Arabia, Israel og palestinske områder.

Diplomatiske forbindelser mellom Norge og Jordan ble etablert i 1969, og Norge åpnet ambassade i Amman i 1994. Jordan opprettet ambassade i Oslo i 2017.

Forholdet mellom Norge og Jordan er godt. Kong Abdullah og Dronning Rania avla statsbesøk til Norge i 2000, og Kong Abdullah besøkte også Norge i 2010. 

Næringslivssamarbeidet har vært begrenset, men det ses nå på muligheter for samarbeid innen blant annet fornybar energi og turisme.


Kilde: UD

 

Velkomstseremoni i Amman. Kongeparet ønskes velkommen av Kong Abdullah, Dronning Rania og Kronprins Hussein. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook