Hopp til hovedinnhold

Åpnet Spaceship Aurora

I dag åpnet Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten "Spaceship Aurora" ved Andøya Space Center. Her skal barn og unge få lære om verdensrommet og norsk romvirksomhet.

05.03.2020

- Jeg synes det er utrolig flott å høre om hvordan dere har fått til Space Ship Aurora, sa Kronprins Haakon før åpningen i dag. - Jeg gleder meg til å se det. Jeg blir inspirert av å være sammen med dere, for jeg synes dere får til så mye bra. Og så tenker jeg at hvis man skal få til noe bra, er det lurt å sikte mot stjernene. Og det gjør dere. Gratulerer med dagen!

Utforsker verdensrommet

Andøya Space Center er et senter for oppskyting av forskningsraketter og slipp av vitenskapelige ballonger. Senteret er lokalisert i Oksebåsen på Andøya, som ligger fem kilometer sørvest for Andenes i Andøy kommune i Nordland. Anlegget er også utstyrt med en rekke bakkeinstrumenter som benyttes i utforskningen av det nære verdensrom. Det fokuseres særlig på den polare atmosfæren i høydeområdet mellom 70 og 2 000 kilometer.

Kronprins Haakon utforsker Spaceship Aurora. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Spaceship Aurora

"Spaceship Aurora" skal tilby undervisning, dronesimulator og satellittrelaterte laboratoriefasiliteter. Her skal de besøkende blant annet få være med på "Reisen til Mars", en interaktiv opplevelse som også Kronprinsregenten fikk prøve seg på under besøket. 

- Verdensrommet fenger nysgjerrige i alle aldre, og Norge har en spennende romhistorie å formidle. Det nye senteret vil bidra til å gjøre oss enda bedre i stand til å stimulere flere barn og unge til å velge realfag og teknologi, og å sette norsk romvirksomhet på kartet. Det er også viktig å spre kunnskap om romvirksomhetens nytte og betydning i samfunnet, sier Arne Hjalmar Hansen, leder ved NAROM.

 Kronprins Haakon møtte pressen ved Andøya fyr. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Hisnakul

Etter besøket ved romsenteret gikk ferden videre til Andøy Natursenter, Hisnakul. Her fikk Kronprinsregenten en presentasjon om det imponerende byggverket "The Whale" som er under oppføring på Andøya.

Her skal det kombineres forskning, undervisning og opplevelser og gi publikum kunnskap om hvalen på en helt ny måte. 

Dette bygget har blitt beskrevet som "Norges neste fantastiske turistatraksjon" av reiseguiden Lonely Planet, og blitt omtalt i publikasjoner som Forbes, The Daily Mail og The Mirror.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook