Hopp til hovedinnhold

– Utrolig viktig for det norske samfunnet

I dag fikk Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen høre om arbeidet som gjøres for å ivareta sårbare barn og unge, samt en orientering fra soldater i Heimevernet som er kalt inn til tjeneste som følge av koronapandemien.

26.03.2020

Mange barn har vanskelige dager hjemme når skolen og barnehagen holder stengt.

– Det arbeidet som gjøres for barn og unge er utrolig viktig for det norske samfunnet. Hver dag, men særlig nå i denne krevende situasjonen, sa Kronprins Haakon i videomøtet med ledergruppen i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og regiondirektørene i Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat).

Ivaretar de sårbare barna

Kronprinsen tok del i et daglig møte hvor Bufdir får inn rapporter fra hele landet på hvordan de tilpasser arbeidet i den vanskelig situasjonen hele samfunnet er i. Direktør Mari Trommald i Bufdir ledet møtet.

Direktør Mari Trommald i Bufdir i samtale med Kronprinsen og regiondirektører i Bufetat. Foto: Jonas Kambestad Hågensen, Bufdir

Sentralt i arbeidet står oppgaven med å sikre at sårbare barn og unge får opprettholdt eksisterende tilbud og tatt godt vare på enten de bor på barnevernsinstitusjoner, hjemme eller i fosterhjem.

Kronprinsen takket

Avslutningsvis takket Kronprinsen for innsatsen alle sammen gjør – og ba dem ta det med til medarbeidere rundt omkring i landet:

– Takk for den ekstra innsatsen dere gjør nå, for alle de der ute som trenger varmen og omsorgen fra dere, sa Kronprins Haakon i hilsenen.

Heimevernet i høy beredskap

Tidligere på dagen fikk Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen en orientering fra soldater i Heimevernet. De er kalt inn til tjeneste ved Norges grenser som følge av koronapandemien.

Møtet foregikk via video. Kronprinsen satt på Skaugum, mens åtte soldater i Heimevernet hadde samlet seg i en møterom på Oslo lufthavn Gardermoen.

I førstelinjen ved grensen

Henning Holtet, områdesjef for HV-styrken ved Gardermoen, ønsket velkommen og sjefssersjant Per Morten Bue orienterte om oppdraget.

Omkring 100 soldater fra Heimevernet bistår politiets grensekontroll på flyplassen. De tar imot passasjerer og informerer om karanteneregler. Soldater er også satt inn langs grensepostene inn i landet.

Soldater i Heimevernet på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Marius Kaniewski, Forsvaret

Kronprinsen berømmet dem for innsatsen.

– Jeg synes det virker som dere i Heimevernet har løst oppdragene dere har fått til nå på en god måte. Det er godt å se. Det er også HV-soldater andre steder enn på Gardermoen. Så vet jeg jo at for mange av dere så er det et offer involvert. Mange av dere har kanskje familie og jobb hjemme som dere må prioritere ned på grunn av dette oppdraget.

Soldatene fortalte Kronprinsen om hva de gjør til vanlig, hvordan de ble mottatt på Gardermoen, det gode samarbeidet med politiet og generelt om smittevern.

Trår til på kort varsel

Heimevernet består av soldater som kan stille opp på kort varsel om Forsvaret og sivile myndigheter trenger det, som ved kriser og ved krig.

– Jeg ble imponert over å høre om den raske responstiden deres. Jeg vil takke dere for det – både de av dere som er frivillige og til de som er ansatte, sa Kronprinsen i videomøtet.

Kronprins Haakon har møtt soldater i Heimevernet ved flere anledninger, her fra øvelsen Joint Ving i 2017. Foto: Hans Kristian Bergan/Forsvaret


 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook