Hopp til hovedinnhold

Underviser elevene hjemmefra

På kort tid ble all undervisning i norsk skole digital. – Imponert over hvordan lærere har håndtert en krevende og akutt omstilling, sa Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen i videomøtet med tre lærere i dag.

20.04.2020

Fra 13. mars ble alle skoler og barnehager i landet stengt. Elevene skulle hjem. Det var et av tiltakene regjeringen kom med for å hindre spredningen av koronaviruset.

Det var en brå overgang, kunne lærerne Siri Skjæveland Lode, Monica Andreassen og Simen Spurkland fortelle Kronprinsparet fra sine hjemmekontorer vest, nord og øst i Norge.

De fortalte videre at lærerne har vært gode til å skru om, og det har vært mye kreativitet og samarbeid.

Imponert

Kronprinsesse Mette-Marit skryter av omstillingsevnen til norske lærere.

– Vi er så imponert over hvordan lærere rundt i hele landet har håndtert en krevende og akutt omstilling. Det er flott å se den enorme innsatsen dere legger ned for elevene og alle de kreative løsningene dere har fått på plass på kort tid, for at oppfølgingene av barna skal bli best mulig.

Simen Spurkland var opptatt av digitale verktøy i undervisningen lenge før koronapandemien stengte klasserommene. Foto: Trine Jødal, Budstikka

Digital undervisning over natten

Uten forberedelser skulle undervisningen gjennomføres digitalt. Det fikk kontaktlæreren Monica Andreassen føle på kroppen. Hun er ungdomsskolelærer ved Langnes skole i Tromsø og underviser i engelsk og KRLE. Digitale verktøy for læring hadde hun allerede fått – nå måtte hun bruke dem.

Kontaktlærer Simen Spurkland hadde et lite fortrinn i forhold til mange av kollegaene sine. I sju år har han jobbet i et teknologirikt klasserom ved Vøyenenga ungdomsskole i Bærum. Alle elever har hatt hvert sitt nettbrett.

Savner undervisningen på skolen

Kontaktlærerne kunne fortelle om nye erfaringer de skulle ta med seg videre. Enkelte elever blomstrer med denne formen for undervisning – uten forstyrrelser fra de andre elevene. Videopresentasjoner var det mange som trivdes med, i motsetning til presentasjoner i klasserommet.

Samtidig er det mange elever som savner undervisningen på skolen og den sosiale kontakten. På Langnes skole legger de til rette for samarbeidsoppgaver digitalt med andre elever i klassen for at elevene ikke skal føle seg alene.

Monica Andreassen er ungdomsskolelærer ved Langnes skole i Tromsø hvor de legger til rette for digitale oppgaver hvor elevene skal samarbeide – for at elevene ikke skal føle seg alene. Foto: Torgrim Rath Olsen, Nordlys

Bekymret for sårbare elever

Sentralstyremedlem Siri Skjæveland Lode fortalte at de i Utdanningsforbundet har sett en enorm stå-på-vilje, kreativitet og handlekraft blant lærerne i Norge. Hun har selv 30 års erfaring som barneskolelærer og er imponert.

Noen av elevene er i en sårbar situasjon, og Utdanningsforbundet har fått inn meldinger fra lærere som er bekymret for å ikke ha den daglige kontakten i klasserommet. Lærerne er glade for at smittevernsituasjonen er sånn at man etter hvert kan se elevene ansikt til ansikt igjen.

Siri Skjæveland Lode er sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet og har permisjon fra lærerjobben ved Solås skole i Ålgård på Jæren. Foto: Håvard Ovesen, Gjesdalbuen

Utdanningsforbundet var med på å organisere videomøtet. Med over 180 000 medlemmer er Utdanningsforbundet Norges nest største fagorganisasjon.

Forbereder skolestart

Gradvis åpner samfunnet mer opp. De første barnehagene åpnet igjen i dag, og skolen fra 1.-4. trinn skal åpne 27. april.

Nå jobber lærerne med å planlegge hvordan de skal gjøre skolestart trygg for barn, ungdom, studenter, ansatte og foreldre.

Kronprinsparet har sammen med andre foreldre selv fått prøve seg som lærere på hjemmebane.

– Det sitter nok mange foreldre hjemme som er veldig takknemlige over innsatsen deres under disse ukene med hjemmeundervisning. Mange har nok fått enda større respekt for yrket deres, og hvor viktig dere er for barna, foreldre og for hele samfunnet, sa Kronprinsessen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook