Hopp til hovedinnhold

I digital audiens hos Kronprinsen

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon er beskytter for 15 norske organisasjoner. Mandag og tirsdag tok han imot representanter for fire av dem i digital audiens.

05.05.2020

Koronapandemien har preget den daglige virksomheten til organisasjonene den siste tiden. Det gjelder ikke minst Norges Astma- og Allergiforbund.

Norges Astma- og Allergiforbund

Personer med kronisk lungesykdom anses å være i risikogruppen for korona, og forbundet kunne fortelle om enorm pågang, både fra medlemmer, helsemyndigheter, medier og andre. Mange er usikre på hvordan de skal forholde seg og har søkt til Astma- og Allergiforbundet for å få råd tilpasset sin situasjon. 

Forbundet har også kunnet berolige mange medlemmer med at om man har en mildere form for astma og god kontroll på sykdommen, er ikke risikoen særlig forhøyet.  

Allergi-button

Den årvisse pollensesongen er en annen utfordring medlemmene står overfor. Nys og tette neser er ikke bare ubehaglig for den det gjelder. Det er også lett å bli uglesett av omgivelser som frykter at det er korona og ikke bjørkepollen som er problemet. 

Derfor har forbundet fått laget button som kan festes på jakkeslaget og signalisere at det er helt ufarlige snufs man hører. Den er gratis tilgjengelig fra mange apotek.

Generalsekretær Anne Elisabeth Eriksrud, kommunikasjonssjef Hogne Skogesal og forbundsleder Atle Ruud i Norges Astma- og Allergiforbund i digital audiens. Foto: Det kongelige hoff

Kronprinsens forskningspris for astma og allergi

Norsk Luftambulanse 

Norsk Luftambulanse frakter livreddende medisinsk behandling ut til pasientene. Koronasmitte blant mannskapene kan i verste fall lamme tjenesten. Derfor har de innført strenge hygienetiltak på baser, i fly og helikoptre for at både ansatte og pasienter skal være trygge.

Luftambulansen er sterkt engasjert i forskning og utvikling. Sist de var i audiens fortalte de Kronprinsen om hjerneslagsprosjektet sitt. Nå kunne de rapportere om svært vellykkede resultater. Som de første i verden har de diagnostisert og behandlet en hjerneslagspasient med anestesilege utenfor sykehus. 

I 2018 deltok Kronprinsen som lærling under Norsk Luftambulanses store øvelse på Fornebu. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Luftambulansen hadde også med seg sin stipendiat Ingrid Nygren Rogens i møtet med Kronprinsen. Hun forsker på hvordan immunforsvaret kan overreagere når vi blir utsatt for alvorlige skader. I stedet for å reparere skaden, bidrar reaksjonen til svikt i vitale organser som hjerte, lunger og nyrer. Prosjektet kartlegger hva som skjer når immunforsvaret reagerer slik at det utgjør en fare. Målet er å vite når og hvordan man kan bremse reaksjonen og dermed forhindre dødsfall.

Mange ganger er Luftambulansen blant de første som kommer fram på skadestedet, og på sikt kan dette være viktig, livreddende kunnskap for mannskapene å ha.

Kronprins Haakon tok imot Norsk Luftambulanse i digital audiens. Generalsekretær Hans Morten Lossius, flygesjef Lars Erik Bragstad og stipendiat Ingrid Nygren Rogens var til stede fra Norsk Luftambulanse. Foto: Det kongelige hoff

 På øvelse med Luftambulansen

Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen har i dag rundt 14.000 hjelpearbeidere i 31 land som bidrar med blant annet mat, husly, rent vann, rettshjelp, og utdanning til mennesker som er drevet på flukt.

Organisasjonen jobber nå for å hindre spredning av koronaviruset til områder med sårbare mennesker på flukt. De har et stort fokus på å øke kunnskapen om viruset og hvordan man kan beskytte seg og hindre spredning i flyktningleirer eller områder hvor mennesker på flukt bor tett i tett - uten tilgang til rent vann eller såpe.

I 2019 besøkte Kronprins Haakon et av prosjektene til Flyktninghjelpen med fokus på fred, utvikling og miljø i Mesetas i Colombia. Foto: Flyktninghjelpen

Organisasjonen har lang erfaring med å hjelpe mennesker i kriser. Nå er arbeidet tilpasset koronapandemien, og den siste tiden har de blant annet distribuert ut såpe og hygieneprodukter, satt opp vannpunkter for bedret håndhygiene og sikret sosial distanse når de deler ut nødhjelp i flyktningleirene. Flyktninghjelpen jobber for å bistå svake eller skjøre helsesystemer i landene de jobber i, og fortsetter å levere livsviktig hjelp.

Samtidig er de opptatt av de sosioøkonomiske konsekvensene koronakrisen får på sikt. Mange har mistet arbeid og inntekt som følge av tiltak mot viruset. En viktig oppgave for Flyktninghjelpen er å sørge for at barn fortsetter å lære, selv i krisetider. Nå legger de blant annet til rette for digitale løsninger og hjemmeskole, samt at de er med på å gjøre gjenåpninger av skoler trygt.

Jan Egeland, Harriet Rud og Marit Glad i Flyktninghjelpen fortalte om arbeidet for mennesker på flukt i den digitale audiensen med Kronprinsen. Foto: Det kongelige hoff

Besøkte Flyktninghjelpen

Stiftelsen Christian Radich

Stiftelsen Christian Radich har som formål å bevare fullriggeren «Christian Radich» gjennom aktiv bruk av skuta i et samfunnsnyttig oppdrag. Skipet er det fjerde i rekken av skoleskip med Oslo som hjemmehavn og skal blant annet bidra til å løse utfordringer knyttet til ungdoms utdanning og arbeidserfaring. Kansellerte tokt og bortfall av inntekter som følge av koronakrisen førte til at seilskuta måtte legges i opplag på ubestemt tid i mars.

Siri Lyngstad Elvsborg og Vidar Pederstad i Stiftelsen Christian Radich deltok i den digitale audiensen med Kronprins Haakon. Foto: Det kongelige hoff

Kronprinsen har flere ganger vært om bord i Christian Radich, senest i 2017, da skipet fylte 80 år. For to år siden møtte han også 28 ungdommer som hadde vært til sjøs i fire uker. Ungdommene var en del av Windjammer-prosjektet, et selvutviklingsprogram for ungdom som har, eller er i ferd med å droppe ut av videregående skole, eller som av andre grunner står utenfor arbeidslivet og utdanningssystemet. Så langt har 107 ungdom tatt del i Windhammer-prosjektet.

Christian Radich på vei inn mot Fredrikstad i 2014. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Første Windjammer-tokt med Christian Radich

Beskytterskap

Kronprins Haakon tar i mot representanter for sine beskytterskap i audiens hvert år, og deltar også på viktige arrangementer i organisasjonenes regi når hans øvrige program tillater det. Kongelige beskytterskap er en lang historisk tradisjon. I dag fungerer ordningen som en ankerkjennelse av organisasjoner og arrangmenter innenfor viktige områder av samfunnslivet. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook