Hopp til hovedinnhold

Planlegger en fin 17. mai

Årets 17. mai blir annerledes for oss alle. Så hvordan kan det likevel bli en ordentlig fin dag? Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen møtte 17. mai-komiteene i Bergen, Alta og Lillehammer.

14.05.2020

I år må vi feire 17. mai uten det tradisjonsrike barnetoget og andre tilstelninger. Det betyr at 17. mai-komiteer over hele landet har måttet tenke helt nytt og kreativt rundt en dag som gjerne inneholder mange av de samme elementene år for år.

I dag fikk Kronprins Haakon høre nærmere om planene for feiring i tre av landets byer. Felles for dem alle, er planer om å nå ut til alle deler av kommunen og unngå store ansamlinger av folk. Og klokken 13.00 skal det synges "Ja, vi elsker".

 Videomøte mellom Kronprins Haakon og representanter for 17. mai-komiteene i Alta, Bergen og Lillehammer. Foto: Skjermdump, Det kongelige hoff

- Kanskje når vi flere enn noen gang 

Selv om det ikke blir som vanlig, skal det bli fint! Det ble slått fast fra Altas 17. mai-komité, som planlegger å nå fram med korps og kor til "alle kriker og kroker". En vanlig nasjonaldag er det kanskje ti-tolv spillepunkt i byen. Denne gangen er tallet 54 - og stigende. Seks korps, fire kor, ett trommekorps og to musikere skal i aksjon sammen med én appellant: en appellant som sikter mot verdensrekord i 17. mai-appell.

- Kanskje når vi flere enn noen gang før dette året, mente kultursjef Tor Helge Reinsnes Moen. - Mange er ensomme, også på en vanlig 17. mai. Årets løsning vil kanskje nå flere enn vi vanligvis gjør.

Snøen ligger stadig i Alta, og i år blir det kanskje ekstra mange som tar turen til fjells for å gå 17. mai-tog der. På ski kommer jo den meteren med avstand helt av seg selv.

Altas 17. mai-general May-Liss Thomassen og kultursjef Tor Helge Reinsnes Moen i nettmøte med Kronprinsen. Foto: Hanne Larsen, Altaposten

Seks timers veteranbilkortesje

Fra Lillehammer kunne 17. mai-komiteens leder Martha Knopp fortelle at de har bygget en egen digital plattform der alle kan følge med på de tradisjonelle talene og innslag om alt som skal skje i løpet av dagen. Alle oppfordres også til å sende inn bilder til en Instagram-konto og vise hvordan de feirer dagen.

Men også her legges det opp til å ta 17. mai ut til alle deler av kommunen. For første gang arrangerer Lillehammer veteranbilkortesje på 17. mai, og den blir lang. I skrivende stund er 71 biler påmeldt. Den inkluderer både veteranbiler, brannbiler og russebiler - og ordføreren i rød jaguar. 17. mai-komiteen kjører også med i en egen veteranbuss. Ruten er lang og stoppene mange, så det ligger an til en tur på hele seks timer. 

Parade på fjorden i år 

For første gang blir det båtparade i Bergen 17. mai, anført av Kystvakten og Redningsselskapet. Mange velkjente arrangementer, som bekransninger og salutter, vil gå som normalt - bare uten publikum til stede. Men det blir mulig å følge med over nett. Kanskje vil noen få med seg mer om de tradisjonelle postene enn vanlig i en sending som har tid til å forklare og fortelle om historien bak tradisjonene.

Vidar Børve (til venstre) er prosesjonsansvarlig og Erik Næsgaard er formann i 17. mai-komiteen i Bergen. Foto: Arne Ristesund/BA

Også i Bergen vil korps og kor ta turen ut der folk bor. Syv kortesjer vil kjøre omkring i de ulike bydelene i to omganger, og Bergens tradisjonsrike buekorps vil selvsagt være med.     

Eksemplarisk russ 

Årets russ fikk ros for å ha tatt covid-19 på alvor og fulgt helserådene som har blitt gitt. I morgen skal Kronprinsparet ha et nettmøte med noen av dem. De har gått glipp av store deler av sin tradisjonelle feiring. Får de likevel markert avslutningen på skolegangen på en fin måte?

Kronprinsparet skal også møte elever på Fjellgardane skule i Bykle, høre om deres nye skolehverdag og hvordan de ser for seg sin 17. mai i år. 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook