Hopp til hovedinnhold

Klare for en annerledes 17. mai

Kronprinsparet møtte i dag skolebarn på Hovden som gleder seg til nasjonaldagsfeiring med bunad og is i slalåmbakken og sammen med familien. Seks russ fortalte om kreative løsninger i en annerledes russetid.

15.05.2020

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen møtte i dag 19 forventningsfulle barn fra tredje og fjerde trinn ved Fjellgardane skule på Hovden i Setesdal. De snakket sammen om planene for årets 17. mai i et nettmøte.

Selv om det ikke blir noe tradisjonelt barnetog på Hovden i år, har barna planene klare. De skal ri, synge «Ja, vi elsker» med familien og spise så mye is de bare orker. Og de aller fleste ville ta turen til slalåmbakken – for fortsatt er det masse snø.

Tredje- og fjerdeklassingene ved Fjellgardane skule i Setesdal har planene for 17. mai klare. Foto: skjermdump, Det kongelige hoff

– Vi håper dere får en skikkelig fin 17. mai. Selv om det blir litt annerledes enn vanlig, så kan det bli en veldig fin 17. mai i år også. Og kanskje dere får spist mye is, sa Kronprins Haakon.

– Dere er heldige som får feire 17. mai i slalåmbakken. Det høres kjempegøy ut, la Kronprinsesse Mette-Marit til.

– Gøy å møte vennene igjen

Fjellgardane skule har rundt 50 elever fordelt på sju trinn. Elevene har vært tilbake i to uker, etter lengre tid med hjemmeskole, noe som også ble tema i samtalen.

– Så fint å se dere tilbake på skolen. Vi har gledet oss skikkelig til å snakke med dere, sa Kronprinsen innledningsvis.

Elevene fortalte at det var gøy å komme tilbake på skolen og møte alle vennene. På spørsmål fra Kronprinsessen om hva som var annerledes da de kom tilbake, svarte de at de nå må ha matpakke med på skolen – ingen kantine, de vasker hendene veldig mye og må holde en meters avstand til hverandre. Og ja, det er veldig vanskelig.

19 forventningsfulle elever ved Fjellgardane skule i nettmøte med Kronprinsparet. Foto: Lars Erik Domaas

Til slutt var det elevenes tur til å spørre Kronprinsparet om hvordan det er på Slottet, om hvordan de vinker og deres planer for 17. mai. I år skal ikke Kronprinsfamilien hilse de tradisjonelle barnetogene i Asker og Oslo.

– Vi håper at barn i Norge skal ha opplevelsen av at de får en fin 17. mai uansett. Derfor hadde vi lyst til å snakke litt med dere og høre hvordan dere skulle feire, sa Kronprinsessen.

Rolig russefeiring

Russefeiringen ble veldig annerledes enn det årets russekull hadde sett for seg. I et nettmøte med seks russ fikk Kronprinsparet høre om hvordan perioden under koronakrisen har vært og planene fremover.

Kronprinsparet fikk høre fra seks russ hvoran de markerer avslutningen på 13 års skolegang i år. Foto: Skjermdump, Det kongelige hoff

Russepresident Julie Grønlund i hovedstyret til tidligere Østfold fylke var full av lovord om sine medruss.

– Det har vært annerledes, men jeg syns russen i år har vært veldig tålmodig og flinke og tilpasset seg situasjonen veldig bra. Stor respekt til russen i år, sa Grønlund som deltok i samtalen sammen med visepresident Christopher Dahle.

Koronavennlige russeknuter

Russerepresentantene fra Viken fylke kunne fortelle om knuteregler tilpasset koronatiden. Det var en regel hvor man skulle sitte i et tre mens det var skoletime via video. En regel handlet også om å vise solidaritet og hjelpe noen som ikke kan gå ut – handle varer for dem.

På Steinkjer videregående kunne russepresident Lina Emilie Bjørgan og russestyremedlem Pål Kalsen fortelle om knuteregler for å starte allsang på matbutikken og ikke dele kopp med andre gjennom hele russetida. Selv om russecamp måtte kanselleres, hadde russen i Steinkjer ordnet med russedåp over livestream. Russestyret har oppfordret folk til å møtes i mindre grupper – først var dette fem og nå kan 20 møtes.

Russepresident Lina Emilie Bjørgan og russestyremedlem Pål Karlsen i Steinkjer forteller om årets kreative russefeiring i nettmøte med Kronprinsparet. Foto: Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa

I Narvik er russefeiringen blitt flyttet – 29. mai til 21. juni. Russestyremedlemmene Maya Sandnes Denstad og Thomas Rognmo Åsheim ved Narvik videregående skole fortalte om bilkulturen – og nå måtte vanen tilpasses med mellomrom mellom setene.

Etter en god periode med hjemmeskole syntes også russen det var godt at det har åpnet litt opp for dem.

– Det var godt å få se kompiser og lærere igjen, sa Rognmo Åsheim.

– Stor respekt til russen i år, sa russepresident Julie Grønlund i Moss. Her sammen med visepresident Christopher Dahle under nettmøtet med Kronprinsparet. Foto: Terje Holm/Moss Avis.

Kronprinsparet berømmet russen for å finne gode løsninger sammen og for å ha ofret mange ting som de hadde gledet seg til for at de som er i risikogrupper og eldre skal komme seg gjennom denne perioden.

– Det er veldig solidarisk av russen å oppføre seg så skikkelig og fint som dere har gjort. Kjempefint å lage russeknuter for å hjelpe folk som sitter i karantene og ikke får gått på butikken så lett, sa Kronprinsen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook