Hopp til hovedinnhold

Møtte FN-ambassadører digitalt

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen deltok i dag på en digital mottakelse for FN-ambassadører i anledning avslutningen av kampanjen for Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd 2021-2022.

12.06.2020

Kronprins Haakon deltok fra Oslo via video sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Mona Juul, Norges FN-ambassadør ledet den digitale mottakelsen fra Norges delegasjon til FN i New York. 

Norge er kandidat til FNs sikkerhetsråd for perioden 2021–2022. Valget finner sted i FNs generalforsamling 17. juni i år. 

Sikkerhetsrådet er FNs øverste organ for internasjonal fred, stabilitet og sikkerhet. Gjennom FN-pakten har Sikkerhetsrådet makt til å iverksette sanksjoner eller militær innsats, og alle FNs 193 medlemsland må rette seg etter rådets beslutninger. 

- Vi lever i en tid der vi trenger mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre. Koronapandemien har gjort dette enda tydeligere. Den har nok en gang vist oss at vi bare kan løse de største utfordringene i vår tid hvis vi jobber sammen, sa Kronprinsen under mottakelsen. 

Kronprins Haakon og utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltok sammen fra Oslo i den digitale mottakelsen med over 190 FN-ambassadører. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff.

Norges kampanje for et sete i Sikkerhetsrådet ble lansert i New York 22. juni 2018. Kronprinsen var til stede under lanseringen sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

FNs sikkerhetsråd har 15 medlemmer, fem faste og ti land som velges av FNs generalforsamling for to år av gangen. Norge har vært medlem av Sikkerhetsrådet fire ganger tidligere. Forrige gang Norge hadde en plass var i perioden 2001-2002. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook