Hopp til hovedinnhold

Åpnet Nordens første klimahus

Tirsdag var det endelig klart for åpningen av UiO og Naturhistorisk museum sitt utstillingshus om klima og klimaendringer. Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon sto for den offisielle åpningen.

16.06.2020

«Det er følelsene – det å oppleve å være en del av noe veldig stort og vakkert – som driver meg. Det er dypest sett kilden til mitt engasjement for klima og miljø. Og kanskje har flere det som meg?», spurte Kronprinsen publikum under åpningsseremonien.

Den formelle åpningen ble gjennomført ved at Kronprinsen sådde en frøpose i en blomsterpotte. Dette skal senere plantes ut og bli en del av beplantningen utenfor Klimahuset.

Klimahus for ungdom

Klimahuset skal fungere som et sted for læring, spesielt rettet mot ungdom. Her skal det tilbys formidling for elever fra ungdomsskole pg videregående skole. Bygget, som både består av et amfi og en utstillingsdel, skal gi oppdatert, forskningsbasert kunnskap om klima. Både hvordan klimasituasjonen er i dag, forskjellen på naturlig og menneskeskapt klimaendring og hvilke konsekvenser ulike scenarioer vil ha for fremtiden.

«For selv om mange av oss drives av følelsene for naturen, er det fornuft, fakta og vitenskap som må være grunnstoffene når vi diskuterer bærekraft», sa Kronprinsen.

Utstillingen har en egen del som handler om handling. Målet er å inspirere barn og unge til å få et bevist forhold til sin egen rolle i klimakampen. Her aktiveres de ved å ta beviste valg og standpunkt, før de får muligheten til å komme med sin egen klimauttalelse.

Det nye Klimahuset ligger i Botanisk hage på Tøyen i Oslo. Her ble han tatt imot av blant annet ordfører Marianne Borgen og UiO-rektor Svein Stølen. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)

Klimahuset

Klimahuset er et 650 kvadratmeter stort bygg som ligger i Botanisk hage på Tøyen i Oslo. Bygget er en del av Naturhistorisk museum, og er eid av Universitetet i Oslo. Klimahuset er tegnet av Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo. Bygget skulle egentlig åpne tidligere i vår, men åpningen ble utsatt grunnet koronapandemien. Til høsten er bygget klart til å ta i mot skolebesøk.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook