Hopp til hovedinnhold

Innovasjonstalen 2020: Rustet til restart

Det er grunn til bekymring, men mangler ikke på begeistring, var budskapet i årets innovasjonstale. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen deltok på arrangementet fra studio i Oslo.

17.06.2020

Over hele landet satt interesserte foran skjermen for å høre innspill fra statsråd, næringslivsledere, gründere, økonomer, analytikere og Innovasjon Norge om hva slags næringsliv vi bør sitte igjen med etter koronakrisen.

Muligheter i krisetid

Kronprins Haakon holdt en hilsen helt først hvor han viste til at historien er full av eksempler på at kriser og store omveltninger har stimulert til nye oppfinnelser og nye måter å tenke på.

Hermetikken ble oppfunnet under Napoleonskrigene, da franske myndigheter søkte etter en metode for å bringe mat til soldatene ved fronten. Alexander Kielland-ulykken i 1980 revolusjonerte arbeidet med helse, miljø og sikkerhet i offshoresektoren.

– Jeg er imponert over norske forsker- og gründermiljøer, som hele tiden viser at de har evnen til å fokusere på løsninger. Det er gøy og spennende, men også risikabelt, å finne opp noe nytt. Man skal ha både mot, midler og utholdenhet. Mot til å satse selv om det ikke er noen garanti for suksess. Midler til å tåle at det ikke går akkurat som planlagt. Utholdenhet til ikke å gi seg, sa Kronprinsen og viste til at vi har sett en imponerende skaperkraft over hele landet som resultat av koronakrisen.

Innovasjon Norge streamet i år innovasjonstalen. Foto: Tom Hansen

Satsing på forskning

Børge Brende, president i Verdens økonomiske forum, delte sine perspektiver på Norges plass i en urolig verden. Han pekte på at vi er på vei inn i Asias århundre, den fjerde industrielle revolusjonen er her og verdensøkonomien vil krympe i år – og hva har det å si for Norge.

– Mange av de produktene vi lever av i dag, fantes ikke for 20 år siden. Tilsvarende er mange av de produktene vi skal leve av i fremtiden, ennå ikke funnet opp. En monumental satsing på forskning er viktig for å få til det, sa Brende i sitt innlegg.

Hovedtalen

I hovedtalen var administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge ærlig på at årets innovasjonstale blir holdt i en unntakstilstand. Selv om det er grunn til bekymring, manglet det ikke på begeistring i Innovasjon Norge.

Representanter for Borregaard, Ocean Sun, Brim Explorer og Jotun hadde delt sine perspektiver tidligere i arrangementet, og Haugli sa det var eksempler på norske bedrifter som har imponert i krisen. Han løftet samtidig blikket fram i tid på hvordan norske bedrifter kan komme seg gjennom krisen.

Næringsminister Iselin Nybø mottar rapport med innovasjonspolitiske råd fra Innovasjon Norge. Foto: Tom Hansen

– Ingen har like gode forutsetninger som Norge for å utvikle havøkonomien, for grønn datalagring eller for uttesting av løsninger under ekstreme forhold. Ingen ligger foran oss i elektrifisering, i bruk av kunstig intelligens i fiskeoppdrett eller av roboter i fjøs og på havbunnen, sa Håkon Haugli.

Han avsluttet talen med å overlevere Innovasjon Norges innovasjonspolitiske råd «Sammen skal vi ruste oss for restart» til næringsminister Iselin Nybø.

Etter den nasjonale liveoverføringen fortsatte regionale arrangementer.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook