Hopp til hovedinnhold

Deichman Bjørvika åpnet dørene

- Biblioteket kan både forme og forandre liv. Biblioteket kan styrke samfunn. Biblioteket kan gjøre verden til et bedre sted. I dag kunne Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon åpne Deichman Bjørvika.

18.06.2020

 - Gjennom bøkene får vi mulighet til å oppdage verden, til å åpne oss for den og finne vår plass i den, sa Kronprinsen. - Vi får mulighet til å søke både kunnskap og erkjennelse. Biblioteket byr på alt dette – åpent og fritt tilgjengelig for alle.

Kronprins Haakon fikk æren av å erklære Deichman Bjørvika for åpnet i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mange i Oslo har gledet seg til det nye hovedbiblioteket skulle åpne - en litterær storstue rett overfor Operaen i Bjørvika. I dag var endelig dagen kommet, 87 år etter at Kong Haakon VII åpnet det gamle hovedutlånet på Hammersborg.

Åpningsseremoni

Forfatterne Lars Saabye Christensen og Camara Joof åpnet seremonien. - Det er du som åpner i dag, sa de to som løftet fram biblioteket som døråpner, både til verden og vårt eget indre. - Dette rommet rommer deg. 

Forfatterne Lars Saabye Christensen og Camara Joof åpnet seremonien med et litterært innslag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lars Lillo Stenberg og Maria Lotus framførte en av Oslos egne sanger, DeLillos' "Suser avgårde" før biblioteksjef Knut Skansen talte og ønsket velkommen til Oslos eldste - og nyeste bibliotek. Han introduserte også neste taler: Kronprins Haakon.

- Biblioteket kan gjøre verden til et bedre sted, sa Kronprinsen. Hvis vi lar oss forme av det biblioteket gjør med oss. Hvis vi lar oss prege av ideologien biblioteket er bygget på: Det er bygget på ytringsfrihet og på tilgang for alle. På demokratiske og humanistiske ideer om tankens frihet, om frihet til å mene og tro.

Les hele Kronprinsens tale her

Stemmene fra Operaens barnekor fylte biblioteket før hovedbibliotekets avdelingsdirektør Merete Lie og byrådsleder Raymond Johansen etterfulgte Kronprinsen på talerstolen. Så var tiden kommet for selve åpningshandlingen, og med byrådslederen og ordfører Marianne Borgen på hver sin side, kunne Kronprinsen erklære Oslos nye hovedbibliotek, Deichman Bjørvika, for åpnet. 

Kronprins Haakon, med byrådsleder Raymond Johansen og ordfører Marianne Borgen på hver side, kunne erklære Deichman Bjørvika for åpent. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etter åpningsseremonien åpner dørene for publikum. På grunn av smittevernet kan det "bare" være 1000 personer inne i biblioteket av gangen, men alle kan holde seg oppdatert på køen over Deichmans Facebook-side (story). 

Mangfoldig tilbud over seks etasjer 

Deichman Bjørvika har en samling på omlag 450 000 bøker, filmer, musikk og spill. Det nye bygget har seks etasjer, hver med sitt eget særpreg og spesialiserte tilbud.

I første estasje finnes restaurant og kafé, aviser og tidsskrifter, i tillegg til hentehyller og utlånsautomater. 

Det nye biblioteket har seks etasjer - hver med sitt eget preg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I underetasjen kan du gå på kino eller utforske bibliotekets rikholdige magasin. Andre etasje byr på generell skjønnlitteratur for store og små, mens musikk, film, tegneserier, spill og fabelprosa møter publikum i tredje. Et stort utvalg faglitteratur finnes i fjerde og femte etasje.

Låner ut mer enn bøker

Mange tusen bøker som tidligere har vært oppbevart i magasiner vil nå bli direkte tilgjengelig for publikum. Men det nye biblioteket låner ut mer enn bøker. Utstyr de færreste har hjemme blir tilgjengelig i Bjørvika. Her kan interesserte benytte seg av podcast-studioet, øve på ulike musikkinstrumenter, forsøke seg som DJ eller låne med seg verktøy som drill og stikkstag. 

Du kan låne mye mer enn bøker i det nye hovedbiblioteket. 3D-printere, blant annet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

Som mange andre større bibliotek, tilbyr også Deichman Bjørvika leserom, grupperom og studierom. Men her finnes også filmstasjoner, musikkstasjoner, lydstudioer, en minikino, spillrom og en liten scene.

Flyttingen 

Den 30. desember 2019 stengte Deichmans gamle hovedutlån på Hammersborg. Tre måneder tok flyttingen av flere hundre tusen bøker og annet materiale. Den planlagte åpningen 28. mars måtte utsettes på grunn av pandemien, men i dag kunne den nye storstua endelig åpne. 

Fikk hjelp til flyttingen

Barn er viktige for biblioteket og biblioteket er viktig for barn. Barn fra Oslo-skolene Ila, Bolteløkka, St. Sunniva og Møllergata hjalp til med flyttingen og bar 6000 bøker fra barneboksamlingen på Hammersborg til det nye biblioteket i Bjørvika.

Kronprinsessen tok imot barneboktoget da de ankom Deichman Bjørvika. Foto: Stian Lysberg Solum.

Inne i det nye biblioteket hjalp Kronprinsessen barna med å plassere bøkene i bokhyller i første etasje. Barna fikk også høre mer om Kronprinsessens store interesse for bøker gjennom mange år.

Det begynte med Carl Deichman

Biblioteket i Oslo har navn etter forretningsmannen Carl Deichman. Han var en ivrig boksamler, og i 1780 testamenterte han boksamlingen sin på 6 000 bind til Christiania by slik at byens innbyggere få et offentlig bibliotek. Han testamenterte også 2 000 riksdaler til innkjøp av flere bøker.

Deichman vil hjelpe deg til bedre å forstå samfunnet vi alle er en del av, både slik det var, er (og skal bli). Vi ønsker å legge til rette for offentlig samtale og debatt. Vi tror på at kunnskap og deling av kunnskap gjør oss til bedre mennesker og samfunnet til et bedre sted å være. Deichman.no.

Den 12. januar 1785 åpnet Det Deichmanske Bibliothek i Rådhusgaten 15. Det var best å kjenne bibliotekaren om man ville låne. Hvis det ikke var en bekjent til å stole på, måtte man betale depositum. 

Over hundre år senere gjorde Haakon Nyhuus Deichmanske bibliotek til Norges første folkebibliotek. Nyhuus var biblioteksjef fra 1898 til han døde i 1913. Han tredoblet boksamlingen, åpnet hyllene for publikum, og bygget ut filialer rundt om i byen.

Senere flyttet hovedbiblioteket til Hammersborg, der det ble åpnet av Kong Haakon i 1933.

I Carl Deichman-samlingen finnes det gamle bøker, blant annet Aslak Bolts håndskrevne bibel fra 1250. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I dag har biblioteket 22 filialer. Den opprinnelige Deichmansamlingen finnes i 5. etasje i Bjørvika.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook