Hopp til hovedinnhold

Høytidelig audiens på Slottet

Hans Majestet Kong Harald mottok i dag Irans nye ambassadør, Alireza Yousefi, og Sri Lankas ambassadør, Godfrey Cooray, i høytidelig audiens på Slottet.

22.06.2020

En ambassadør er et sendebud fra sitt statsoverhode og har fått i oppgave å representere landet.

Når en ny ambassadør kommer til Norge, tas han eller hun imot av Hans Majestet Kongen i høytidelig audiens. Ambassadøren kommer for å overlevere sine akkreditiver – brevet som presenterer ambassadøren og oppdraget. Først etter at brevet er avlevert, kan ambassadøren ta fatt på sitt viktige arbeid.

Det er en svært høytidelig anledning. Ambassadøren blir hentet med en av Hoffets biler. De kjører sakte opp foran Slottet der soldater fra Hans Majestet Kongens Garde står oppstilt. Garden blåser fanfare idet ambassadøren kommer.

Sri Lankas nye ambassadør, Godfrey Cooray, overleverer sine akkreditiver i høytidelig audiens med Kong Harald. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Etter å ha skrevet seg inn i besøksprotokollen, blir ambassadøren ført opp trappen til Slottets øvre vestibyle, der hoffsjefen ønsker velkommen. De doble dørene slås opp, og ambassadøren blir ledsaget inn i Fugleværelset og presentert for medlemmer av Hoffets ledelse og adjutantstab.

Når tiden er inne, går hoffsjefen inn på Kongens kontor og annonserer at ambassadøren har kommet for å av levere sine akkreditiver. Etter at en fotograf har foreviget møtet mellom Kongen og ambassadøren, fortsetter de to samtalen uten andre til stede – med mindre det er behov for en tolk.

Det er tradisjon at Kongeparet inviterer grupper av nye diplomater til en offisiell lunsj på Slottet. Ambassadørene kommer også til såkalt avskjedsaudiens når oppdraget deres er avsluttet.


Fra Årsrapport for Det kongelige hoff 2018

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook