Hopp til hovedinnhold

Kronprinsen går Flyktningeruta

I anledning 75-årsjubileet for frigjøringen går Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen den historiske fluktruten fra Oslo til svenskegrensen. Følget vil bruke tre dager på turen.

26.08.2020

Underveis møter de blant annet tidsvitner, etterkommere av grenseloser, mennesker som er flyktninger i dag og noen av dem som holder Flyktningeruta levende.

Veien til sikkerhet

Flyktningeruta er en del av Den Norske Turistforenings Historiske vandreruter. Den følger ruter som ble brukt av kurerer som fraktet informasjon og utstyr til motstandskampen, og av flyktninger som søkte sikkerhet i Sverige under andre verdenskrig. 

Rundt 50 000 nordmenn flyktet til Sverige under krigen. Det var flere måter å komme seg over grensen på, men mange måtte gå denne og andre lange og farlige turer før de kom seg i sikkerhet. 

Ruten Kronprinsen skal følge starter ved Skullerudstua i Oslo og ender ved Grenselosmuseet i Eidskog. Ruten er til sammen 12 mil, og reisefølget vil gå rundt seks av disse fordelt over tre dager. 

Reisefølget

Med seg på turen har Kronprinsen Tonje Hagatun Nordengen, Ayesha Wolasmal og Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretæren i Den Norske Turistforening

Reisefølget: Dag Terje Klarp Solvang, Ayesha Wolasmal, Kronprins Haakon og Tonje Hagatun Nordengen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Nordengen er stabsoffiser ved Hærens våpenskole. Hun har erfaring fra flere utenlandsoperasjoner og kapteinskurs fra US Marines.  

Ayesha Wolasmal jobber som humanitær feltarbeider med helsehjelp. Hun er datter av en politisk flyktning fra Afghanistan og ble født året etter at familien kom til Norge. 

Fra Skullerudstua i Oslo la reisefølget ut på den første etappen av turen. Men før de tok de første stegene mot grensen fikk de høre mer om Flyktningeruta og dens historie.

Riksantikvar Hanna Geiran og Helge Johansen fra Foreningen Flyktningerutas Venner fortalte om Flyktningeruta. Sammen med DNT er det disse som jobber med å bevare og formidle historien til Flyktningeruta. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Milorgs hemmelige lager

Etter fire kilometer kom følget til turens første stopp: Milorghulea ved Smalvann. Hulen ble brukt som mobiliseringsplass og lager for motstandsgruppen under krigen. Her ble det oppbevart maskinpistoler, ammunisjon, sprengstoff og hjemmelagde håndgranater. Stedet ble også brukt til flydropp, og motstandsmennene Max Manus og Gregers Gram var blant dem som ble sluppet i fallskjerm over dette stedet.

Milorghula var operativ fra 1943 og ble aldri oppdaget av tyskerne. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Vedlikeholder stiene

Langs stien på vei mot turens neste mål, møtte reisefølget en gruppe frivillige fra DNT Oslo og Omegn og Foreningen ØX - Østmarka på kryss og tvers. Det er disse frivillige som vedlikeholder og merker stiene i Oslomarka og som sørger for at folk kan ta turen ut av hovedstaden og nyte naturen langs kilometer på kilometer med turstier. 

Et hyggelig møte med frivillige i DNT og Foreningen ØX. De legger ned mye arbeid for å holde turstiene i Oslo-marka i orden. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Etter nærmere fem timer ankom følget Vangen skistue, som til daglig brukes mest som leirskole for barn. Det ble en velfortjent pause og energipåfyll i form av den lokalkjente Vangenbolla før de ga seg i kast med dagens siste etappe. 

Dagens etappe er beregnet til omlag 8 timer gjennom Østmarka utenfor Oslo, heldigvis med noen stopp underveis. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Flyktninger i dag

Det tok Kronprinsen og reisefølget om lag åtte timers ferd gjennom Østmarka å nå fram til den ubetjente DNT-hytta Øvresaga. Her ble de møtt av Mannan Muhammad, Rămia Săed og Wael som alle har kommet til Norge som krigsflyktninger fra Syria. De delte sine historier og fortalte hvordan de opplevde å komme som flyktning til Norge. I dag er de tre frivillige i henholdsvis DNT og Røde Kors Hjelpekorps. 

Ved Øvresaga møtte Kronprinsen tre som har opplevd hvordan det er å være flyktning i dag. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Senere på turen vil Kronprinsen og reisefølget få høre fra noen som kan fortelle om hvordan det var å flykte fra Norge for over 70 år siden. 

Øvresaga var dagens siste stopp. Følget installerte seg på hytta der de skulle sove denne første natten og gjøre seg klare for tidlig avmarsj i morgen. 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook