Hopp til hovedinnhold

Framme ved grensen

I dag kom Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen og reisefølget på Flyktningeruta fram til grensen mot Sverige. Vandringen ble avsluttet på Grenselosmuseet i Eidskog.

28.08.2020

Langs hele grensen mellom Norge og Sverige, Finland og Russland finnes grenserøyser som markerer hvor Riksgrensen går. Det finnes omlag 800 av dem, og de eldste ble reist i 1661. I dag kom Kronprins Haakon og følget hans fram til Grenserøys 53.

Ved Grenserøys 53

For flyktningene som kom denne veien under krigen var Grenserøys 53 en kjærkommen markering av at den farefulle ferden gjennom grensetraktene snart var over. På den andre siden ville de være i sikkerhet.

Reisefølget framme ved Grenserøys 53. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Herfra gikk flyktninger og kurerer videre til Nissedråga, som var skjulested for kurerer på svensk side under den siste delen av andre verdenskrig. I Bøn i Skillingmark var det flyktningemottak.

På grunn av koronapandemien krysset ikke Kronprinsen og hans følge over på svensk side i dag, selv om den oppmerkede Flyktningeruta i utgangspunktet gjør det. 

Avsluttet på Grenselosmuseet

Etter tre dager og rundt 60 kilometer ankom følget Grenselosmuseet i Eidskog - endepunktet for den historiske vandreruten. Museet holder til i den gamle skolen på Skjølåbråten, et par kilometer fra svenskegrensen. Samtidig som undervisningen pågikk i klasserommet, var skolestua tilfluktssted for flyktninger og kurerer. Mange flyktninger fikk hjelp til å komme seg videre inn i Sverige herfra.

Den gamle skolestua har blitt Grenselosmuseum. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

En av grenselosene var Wiggo Ljøner, far og svigerfar til Vidar og Berit Hansen som tok imot Kronprinsen og følget hans i ettermiddag. Ekteparet driver Grenselosmuseet og viste omkring i utstillingen. 

I museet er det samlet gjenstander, dokumenter og fotografier som i sine rette omgivelser gir et levende og realistisk bilde av okkupasjonstiden, og filmen "Flukten fra hakekorset" inngår i omvisningen.

Etter gjennomført vandring langs Flyktningeruta: Dag Terje Klarp Solvang,Tonje Hagatun Nordengen, Kronprins Haakon og Ayesha Wolasmal. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook